Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Michelle Obama in njeni milijoni

Rekordna prodaja in zaslužek knjige spominov nekdanje ameriške prve dame.
Zakonca Obama sta po odhodu iz Bele hiše zelo uspešna komercialna blagovna znamka. FOTO: Reuters
Zakonca Obama sta po odhodu iz Bele hiše zelo uspešna komercialna blagovna znamka. FOTO: Reuters
29. 3. 2019 | 08:00
6:54
Nekdanja prva dama ZDA Michelle Obama utegne postati avtorica najuspešnejše avtobiografije v moderni zgodovini založništva, saj je prodala več kot deset milijonov izvodov knjige Becoming. Zakonca Obama sta po odhodu iz Bele hiše zelo uspešna komercialna blagovna znamka.

Založba Bertelsmann – knjigo je izdala njena podružnica Penguin Random House – je leta 2017 vnaprej plačala dobrih 60 milijonov dolarjev za avtorske pravice Michelline avtobiografije in tudi Barackove, a nekdanji predsednik knjige še ni napisal. Knjiga Michelle Obama je bila hkrati objavljena v več jezikih novembra lani. Poleg tiskane je izšla tudi zvočna knjiga, ki jo bere avtorica, in ta je najhitreje prodajana v zgodovini založbe Penguin Random House. Michelle Obama promovira svoje spomine na svetovni turneji, v okviru katere je obiskala København, Stockholm, Oslo, Pariz, Amsterdam, številne ameriške zvezne države in Kanado. Sredi aprila bo gostovala v londonski O2 Areni, vstopnice za predstavitev pred 20.000 ljudmi so bile v trenutku razprodane.

Znesek, ki ga je plačala založba zakoncema Obama, je precej višji, kot ga je kadarkoli dobil za knjigo svetovni politik oziroma njegova žena. Prejšnji rekorder je bil Bill Clinton s 15 milijoni dolarjev plačila za svoje spomine My Life, medtem ko je manj priljubljeni George W. Bush, ki je predsednikoval dva mandata med Clintonom in Obamo, za svoje spomine dobil sedem milijonov. Odlična prodaja knjige Becoming ne preseneča, kajti Michelle Obama po anketi Gallupove družbe Američani najbolj občudujejo, potem ko je bila na prvem mestu zadnjih 17 let zapored Hillary Clinton. Barack Obama se je hkrati že enajsto leto zapored zavihtel na prvo mesto med moškimi, ki jih Američani najbolj občudujejo. Za njim je na drugem mestu Donald Trump.


Dobro unovčena slava


Zakonca Obama sta priljubljenost in slavo dobro unovčila. Uspešna prodaja njene knjige spominov je znova aktualizirala vprašanje bogastva nekdanjega ameriškega predsednika in njegove soproge. Barack Obama je v letošnje leto vstopil s 40 milijoni dolarjev premoženja, kar je neverjetnih tridesetkrat več, kot ga je imel, ko je leta 2008 vstopil v Belo hišo. Po oceni Forbesa je zaslužil 20 milijonov dolarjev samo s predsedniško plačo in tantiemami za knjige. Po navedbah ameriških medijev je zaslužil več kot 2,5 milijona dolarjev na leto, ko je postal prvi afroameriški predsednik, kar je veliko več od njegovih dotedanjih prihodkov: 80.000 dolarjev plače v senatu zvezne države Illinois in 32.000 dolarjev na pravni fakulteti Univerze v Čikagu, kjer je predaval. Michelle Obama je kot odvetnica dobro zaslužila.

Vendar je to samo delček bogastva, ki bi ga zakonca Obama utegnila pridobiti. Po študiji Ameriške univerze v Washingtonu bi lahko zaslužila tudi do 242 milijonov dolarjev. Velik del te ocene je temeljil na predvidenih zaslužkih od knjig in predavanj. Obamova predavanja za zdaj ne podpirajo te ocene, medtem ko je uspeh Michelline knjige večji od pričakovanega. Pokojnina nekdanjega predsednika je približno 200.000 dolarjev na leto. Zelo verjetno bo tudi njegova bodoča knjiga zanimala številne bralce, zlasti če se bo v njej znašla kritika sedanjega ameriškega ­predsednika.

Od novembra 2018 do zdaj so prodali deset milijonov izvodov avtobiografije Michelle Obama. FOTO: Reuters/Kamil Krzaczynski 
Od novembra 2018 do zdaj so prodali deset milijonov izvodov avtobiografije Michelle Obama. FOTO: Reuters/Kamil Krzaczynski 


Zakonca Obama poleg s knjigami služita s predavanji, ki so po tradiciji vir zaslužka nekdanjih ameriških predsednikov in prvih dam. Nekatera predavanja so plačana tudi več sto tisoč dolarjev. Ob tem tu in tam podpišeta kakšno pogodbo za donosen posel. Tako sta na primer zaplula v televizijske vode. Ustanovila sta producentsko podjetje Higher Ground Productions, prek katerega sta z Netflixom podpisala večletno pogodbo za tv-serije in dokumentarne filme, vredno nekaj deset milijonov ­dolarjev.

Kaj Michelle in Barack Obama počneta s tem denarjem? Veliko stane šolanje hčera Malie in Sashe. Po izselitvi iz Bele hiše sta kupila prestižno vilo za osem milijonov dolarjev, kar je bila ob nakupu najdražja hiša v elitni četrti Washingtona. Dražji je bil samo nekdanji muzej tekstila, spremenjen v stanovanjsko vilo v lasti šefa Amazona Jeffa Bezosa. Zakonca imata tudi hišo v Čikagu, vredno 2,5 milijona dolarjev. Rada potujeta in si privoščita razkošne počitnice, kar nekaj denarja dajeta tudi v dobrodelne namene. O čem piše Michelle Obama, da je tako zanimivo za milijone ljudi? Njena knjiga je kombinacija spominov in življenjskih nasvetov. Govori o otroštvu, šolanju, rasizmu, zakonu, hčerah in izkušnjah v politiki. Pripoveduje tudi o travmatičnih dogodkih, kot so bili problemi v zakonu, spontani splav, težave z zanositvijo, zaradi česar sta bili hčeri spočeti z biomedicinsko pomočjo.


Preprosto pisanje


Michelle Obama piše preprosto in o stvareh, ki se dogajajo številnim ljudem, v kar je vtkala dovolj blišča iz življenja nekdanjega prvega zakonskega para ZDA, ki še vedno žanje veliko zanimanje. Uvodoma v knjigi, ki bo v slovenščini izšla 15. aprila z naslovom Moja zgodba (založba Učila International), piše takole: »Do zdaj sem v življenju že bila odvetnica, podpredsednica upravnega odbora bolnišnice in direktorica neprofitne organizacije, ki pomaga mladim priti do pomembne kariere. Bila sem temnopolta študentka iz delavskega razreda na imenitni, večinoma belski fakulteti. Bila sem edina ženska, edina temnopolta v različnih sobah. Bila sem nevesta, obremenjena nova mama, od žalosti strta hči. Do nedavnega pa sem bila tudi prva dama Združenih držav Amerike – služba, ki uradno sicer ni služba, vendar mi je vseeno omogočila tribuno, kakršne si sploh nisem mogla predstavljati. Zaradi nje sem bila na preizkušnjah in sem se počutila majhno, rasla sem in se krčila, včasih vse obenem. Šele začenjam dojemati, kaj se je zgodilo v zadnjih letih – od trenutka v letu 2006, ko je mož začel govoriti o kandidaturi za predsednika, do hladnega jutra to zimo, ko sem zlezla v limuzino z Melanio Trump in jo pospremila na svečano zaprisego njenega moža. Zelo razgibano ­potovanje.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine