Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Ko se počitniško branje začne s truplom

Pripravili smo pregled krvavega branja, ki predvsem poleti pritegne številne dopustniške bralce
Nabor poletnih kriminalk.<br />
Foto Zdenko Matoz
Nabor poletnih kriminalk.<br /> Foto Zdenko Matoz
16. 7. 2019 | 09:00
16. 7. 2019 | 09:28
10:02
S kom drugim začeti pregled kot s slovito švedsko pisateljico Camillo Läckberg, ki je s serijo desetih mednarodno izjemno odmevnih romanov postavila svoj domači kraj Fjällbacka na svetovni zemljevid nevarnih krajev. Zato se je izjemno povečalo število turistov z vsega sveta.

Serija desetih romanov o Fjällbacki, katerih protagonista sta policijski komisar Patrik Hedström in njegova žena, pisateljica Erica Falck, ji je poleg mednarodnega uspeha prinesla tudi naziv kraljica skandinavskih kriminalk. Kralj je seveda Jo Nesbø, da ne bo pomote. Prevodi njenih romanov so izšli kar v 60 državah, prodanih pa je bilo več kot 22 milijonov izvodov.

Camilla Läckberg se je odločila za drzno potezo – začetek nove serije psiholoških romanov s švedskega podeželja, z nedavno prevedenim romanom Zlata kletka (Učila) pa ostaja znotraj kriminalnega žanra. Tokrat je dogajanje umestila v mestno okolje in mu pridala feminističen pridih.
 

Nova serija Camille Läckberg



Camilla Läckberg, kraljica skandinavskih kriminalk<br />
Foto arhiv založbe
Camilla Läckberg, kraljica skandinavskih kriminalk
Foto arhiv založbe

Knjiga prinaša zgodbo Faye, ki ima popolnega moža, ljubljeno hčer in razkošno stanovanje v najboljšem predelu Stockholma. Vendar jo lovijo mračni spomini na odraščanje v Fjällbacki in čedalje bolj se počuti kot ujetnica v zlati kletki. Nekoč je bila odločna ženska z ambicijami, neustrašna borka in nadvse pametna študentka ekonomije, ki je s trdim delom in lastno pametjo želela ustanoviti podjetje in živeti kot uspešna poslovna ženska, vendar se je zaradi Jacka vsemu odpovedala. Ko jo ta izda, se Faye podre svet. Nenadoma nima ničesar več. Najprej otopi, nato pa se odloči, da mu bo vrnila, in začne načrtovati kruto maščevanje.

Še ena drzna pisateljica, ki se je odločila za temeljito spremembo, je J. K. Rowling, ki se je pri pisanju zgodb o zagnanem preiskovalcu Cormoranu Striku prelevila v Roberta Gailbrighta. Pravkar smo dobili prevod četrte knjige, Smrtonosna belina (Mladinska knjiga), v sočni seriji o nenavadnih primerih, ki se jih lotevata ta nekoliko namrgodeni tečnež in njegova simpatična pomočnica Robin Ellacott. Nekdanja mojstrica magičnega, ki je svet očarala z dogodivščinami o Harryju Potterju, si je očitno zaželela drugačnega pisanja. To je začela z zelo dobro sprejetim romanom Klic kukavice ter nadaljevala s kriminalkama Sviloprejka in Po poti zla. V tokratni zgodbi raziskujeta star zločin. K njima pride mladi Billy Knight, da bi mu pomagala razvozlati zločin, ki ga je videl v otroštvu. Billy ima duševne težave in se nejasno spomni podrobnosti, Strike pa verjame njegovi pripovedi. Tako se z Robin, ki je napredovala od pomočnice v družabnico, odpravita raziskovat njegovo zgodbo. Pot ju vodi po stranskih londonskih ulicah, v parlament in na podeželsko posestvo. Kjer vedno diši po škandalih.
 

Kriminalka iz Bele hiše


Po skandinavski in britanski pisateljski zvezdi pa je tu še nesporni car in kralj svetovnih kriminalk, ki prihaja iz Združenih držav Amerike, James Patterson. Iz ZDA prihaja tudi Bill Clinton, sicer nekdanji predsednik države, ki je njegov sopisec kriminalke Kje je predsednik? (Mladinska knjiga). Patterson je nesporno najbogatejši pisatelj na svetu, ki mu je uspelo pisanje tako sfabricirati, da ima pravo tovarno romanov. Znan je predvsem po kriminalkah, pri pisanju katerih mu vse pogosteje pomagajo tako neznani kot tudi znani pisatelji kriminalk ter občasno kak nekdanji predsednik.

James Patterson in Bill Clinton se sprašujeta, kje je predsednik.<br />
Foto David Burnett
James Patterson in Bill Clinton se sprašujeta, kje je predsednik.
Foto David Burnett


To je triler, ki ga lahko napiše le predsednik Združenih držav Amerike. Državi grozi teroristični napad, v Washingtonu pa zavladata negotovost in strah. Paranoja je vseprisotna, tako je osumljen tudi sam predsednik Jonathan L. Duncan, karizmatični vojni junak. K njegovi hčeri pristopi računalniška strokovnjakinja, ki bi rada govorila z njenim očetom. Izkaže se, da ve šifro, ki je bila zaupana le šestim najožjim predsednikovim sodelavcem. Preden se dekle in predsednik Duncan srečata, ona obleži pod streli ostrostrelca. Začne se napeta bitka s časom, pri tem pa se lahko zanese le na peščico ljudi, ki jim lahko zaupa.

Ker je kriminalk Agathe Christie zmanjkalo, so angažirali Sophie Hannah, naj nadaljuje z dogodivščinami Hercula Poirota. Tretja Hannahina zgodba z junakom slavne pisateljice ima naslov Skrivnost treh četrtin (Mladinska knjiga), prinaša pa nov primer za slavnega detektiva. Poirota pred domačimi vrati pričaka jezna ženska, ki se predstavi kot Sylvia Rule. Od njega zahteva pojasnilo, zakaj jo je v pismu obtožil umora Barnabasa Pandyja, moškega, ki ga sploh ne pozna. Enako pretresen je Poirot, saj tudi on za možaka še ni slišal niti ni napisal obremenilnega pisma. Toda obtožb še ni konec. Poirota obišče John McCrodden, ki prav tako trdi, da mu je detektiv poslal pismo, v katerem ga obtožuje Pandyjevega umora. Detektiv se vpraša, koliko podobnih pisem je še, kdo jih je poslal in zakaj. Zmedeni Poirot mora vključiti male sive celice in se lotiti pojasnjevanja nejasnosti in iskanja morilca.


 

Ko je tvoj cimer morilec


Ameriški pisatelj trilerjev Chris Carter je v desetem romanu serije z Robertom Hunterjem Na lovu za zlom (Učila) ponudil večni spopad dobrega in zla. Nekdanja sostanovalca v študentskem domu in najpametnejša študenta, kar jih je kdaj diplomiralo iz psihologije na univerzi Stanford, se spet srečata, vendar na nasprotnih straneh zakona. Hunter je postal vodja enote za skrajno nasilne zločine pri losangeleški policiji, Lucien Folter pa najmnožičnejši in najnevarnejši serijski morilec, na kakršnega so v FBI kdaj naleteli, saj je poosebljeno zlo. Po treh letih in pol v samici Lucienu končno uspe pobegniti in zdaj je jezen in maščevalen. Na svobodi išče svojega nekdanjega cimra, ki ga je spravil za rešetke.

Eden najpopularnejših piscev kriminalk, Američan Harlan Coben, pa v poletno izbiro prispeva roman Ubežnik (Učila), v katerem se sicer popolni družini podre svet. Od svojcev se odtuji hči, ki je odvisna od mamil in ima nasilnega fanta. Očetu je dala vedeti, da ne želi, da jo išče. Ko pa jo nekega dne vidi igrati kitaro v Centralnem parku, se izkaže, da je dekle prestrašeno in očitno v stiski. Ko pobegne, ji oče sledi v temni in nevarni svet, za katerega niti ni vedel, da obstaja. S svojim raziskovanjem je hitro ogrozil vso družino. Da bi hčer zaščitil pred zlom, se je odločen spopasti z njim.
 

Pozdrav iz norišnice


Nemški pisatelj psiholoških srhljivk kriminalnih odtenkov Sebastian Fitzek kar niza vrhunske trilerje. V romanu Pacient (Učila) je dogajanje postavil v psihiatrično bolnišnico, kjer je zaprt Guido. Priznal je že dva grozljiva umora otrok in berlinsko policijo pripeljal do strahovito iznakaženih trupel. Toda nato se je psihično bolni zapornik zavil v molk. Tri mesece po Maxovem izginotju preiskovalec uresniči prošnjo obupanega očeta: spravil ga bo v psihiatrično bolnišnico, kjer je na zavarovanem oddelku za forenzično psihiatrijo zaprt Guido.

Ameriški pisatelj Andrew Mayne je sicer bolj znan kot čarovnik, je pa tudi filmski režiser in človek širokih zanimanj. Je avtor različnih knjižnih serij in tretja v nizu serije o profesorju Theu Crayu je Naravoslovec (Učila). Theo vidi vzorce, kjer drugi vidijo le kaos. Ko se v montanskih gozdovih pojavijo iznakažena trupla, policija tava v temi, Theo pa opazi nekaj, kar so drugi spregledali. Je računalniški biolog, zato so mu precej bliže mikrobi in programiranje kot mračna umetnost forenzičnega preiskovanja. Toda ko se odpravi na terensko raziskavo v Montano, se nenadoma znajde sredi preiskave grozljivega umora ene od njegovih nekdanjih študentk.
 

Še ena o domačih pokvarjencih


Domači avtorji se vse manj branijo kriminalk, zato nastajajo zelo različni izdelki. Enega je v prvencu Mesto prevar (Mladinska knjiga) predstavila novinarka, organizatorka in voditeljica Mihaela Margan Kocbek. Prinaša zgodbo Emilije, ki je predstavnica službe za stike z javnostjo na policijski postaji, a bi rada delala na terenu. Zaplete se s sodelavcem Gregom in se vključi v preiskavo ugrabitve županovega sina. Sledi vodijo globoko v mestno podzemlje in razkrijejo spletke ter prevare, v katere so vpleteni najpomembnejši mestni veljaki. V vse skupaj se vmeša še policijska načelnica, ki se ne more sprijazniti, da ji je mlajša sodelavka speljala ljubimca, in se mora zato pošteno potruditi, da bo rešila primer.

Prava poslastica za ljubitelje kriminalk pa je knjiga, ki jo predstavljamo na koncu. Angleškemu pisatelju Stewartu Rossu je neznanec pred vrati pustil paket, ki je bil zvrhan zapiskov doktorja Watsona, spremljevalca Sherlocka Holmesa. Avtor ni vedel, kaj naj naredi z njimi, potem pa se je odločil, da bo zapiske spremenil v kratke detektivske zgodbe, v katerih bodo bralci skušati razvozlavati primere z logičnim sklepanjem. Tako je nastala knjiga Sherlock na delu (Mladinska knjiga), ki bralcu v razrešitev ponuja petindvajset ugank. V nekaterih zgodbah so namigi jasni, v drugih pa skriti, na koncu knjige pa so tudi rešitve. Popoln poletni detektivski izziv.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine