Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Knjižni kalejdoskop

Slovenska poezija v Berlinu, Novomeški poletni večeri in dogodek z gostjo rezidence DSP.
V Novem mestu bo pestro vse do konca avgusta. FOTO: Ema Koncilija
V Novem mestu bo pestro vse do konca avgusta. FOTO: Ema Koncilija
N. Go.
4. 7. 2022 | 09:43
4. 7. 2022 | 21:15
4:24

Pesniški dialogi: Predstavitev slovenske poezije v tujini

Center za slovensko književnost je v sklopu priprav na slovensko predstavitev na frankfurtskem knjižnem sejmu 2023 ob podpori JAK med letoma 2017 in 2020 izvedel šest delavnic medjezikovnega posredovanja med slovenskim in nemškim jezikom s pesniki in pesnicami iz Slovenije, Avstrije, Nemčije in Švice. Rezultate posameznih delavnic so že predstavili v Ljubljani, na Dunaju, v Berlinu in Zürichu, tokrat pa bodo vsi udeleženci med 7. in 11. julijem nastopili na dveh branjih v Berlinu z naslovom Poetische Dialoge: Slowenien mit Deutschland, Österreich und der Schweiz.

Prvi dogodek bo v petek v literarni hiši Lettrétage, v ponedeljek pa bo branje slovensko-nemških prevodov vseh sodelujočih v legendarnem lokalu WATT. Pesmi bodo brane v maternih jezikih nastopajočih in dostopne v nemškem in slovenskem prevodu. Sledila bo okrogla miza o prevajanju in promociji slovenske literature v tujini. Iz Slovenije sodelujejo Nina Dragičević, Vesna Liponik, Gregor Podlogar, Uroš Prah, Jana Putrle Srdić, Muanis Sinanović, Kaja Teržan, Tone Škrjanec in Nataša Velikonja. »Zaradi svoje obsežnosti nedvomno velja za največjo mednarodno živo predstavitev slovenske poezije doslej – čeprav je za poezijo na frankfurtskem knjižnem sejmu zelo malo prostora,« so povedali v Centru za slovensko književnost.

image_alt
Slovenski adut se skriva v poeziji

Poletni festival: Novomeški poletni večeri

V četrtek se v starem jedru Novega mesta začenjajo tradicionalni Novomeški poletni večeri, ki gostijo vrhunske domače pisatelje, pesnike in glasbenike. Poleg literarnih razpirajo tudi širše družbene teme in teme, povezane z Dolenjsko (tokrat bosta to francosko poglavje zgodovine Novega mesta in sto let nogometa na Dolenjskem). Festival bo odprl nastop stand-up komikov Lucije Ćirović, Boštjana Gorenca - Pižame in Perice Jerkovića.

Ob več predstavah in glasbenih nastopih bodo gostje festivala tudi Jedrt Maležič, Gabrijela Simentinger, Goran Vojnović, Svetlana Slapšak, Dušan Šarotar, Irena Urbič, Ahmed Burić, Mitja Sadek, Matjaž Štih, Igor Okorn, Andraž Rožman, Aleš Gabrič in Andrej Primc. Festival bo trajal do konca avgusta. Od 23. do 27. avgusta pa bo na gradu Grm pod okriljem založbe Goga festival pripovedovanja in kratke zgodbe Novo mesto short. Nominiranci za najboljšo zbirko kratkih zgodb so Kazimir Kolar (Zgodbe nekega slabiča, Litera), Tomaž Kosmač (Ko jebe, Beletrina), Manka Kremenšek Križman (Tujci, Cankarjeva založba) in Franci Novak (Obvoz, LUD Literatura).

image_alt
Bolj za zabavo in manj zares – ali pač?

Rezidenca DSP: Britanska založnica v Sloveniji

Na povabilo Društva slovenskih pisateljev je v Sloveniji na tritedenski rezidenci ustanoviteljica angleške založbe Istros Books Susan Curtis. Na dogodku v vrtu Lili Novy je povedala, da je založbo, ki objavlja sodobno leposlovje, znanstveno literaturo in pozabljene klasike, ustanovila, da bi angleško govorečemu občinstvu približala pisanje in kulturo srednje in jugovzhodne Evrope in Balkana. Z regijo je povezana že dlje časa, nekaj let je živela v Zagrebu. Sprva se je osredotočala na območje nekdanje Jugoslavije, letos bo denimo prvič izšla knjiga madžarskega avtorja.

Doslej so izdali nekaj prevodov iz slovenščine, med njimi Slepca Mitje Čandra v prevodu Rawleyja Graua. Revija World Literature Today ga je uvrstila na seznam stotih najboljših prevodov minulega leta. Grau je v angleščino (založnica daje prednost britanski, saj meri predvsem na britanski trg) prevedel še Kronosovo žetev Mojce Kumerdej. Pri založbi je izšla tudi knjiga Ni druge Jele Krečič, ki je še posebej izstopala. Ker se je predstavitve udeležil pisateljičin mož Slavoj Žižek, jo je obiskalo kar 250 ljudi, prodali pa so približno sedemdeset knjig.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine