Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Deset finalistov v boju za roman leta

Velika peterica bo znana 23. maja, zmagovalec na kresni večer, 23. junija.
Deset finalistov Delove nagrade za roman leta kresnik.<br />
FOTO: Blaž Samec/Delo
Deset finalistov Delove nagrade za roman leta kresnik.<br /> FOTO: Blaž Samec/Delo
23. 4. 2019 | 09:10
23. 4. 2019 | 10:52
3:07
Žirija kresnika je po branju skoraj dvestotih romanov včeraj, dan pred današnjim svetovnim dnevom knjige, odločila: v izbrano deseterico je uvrstila dela Boruta Goloba Pes je mrtev, Tadeja Goloba Leninov park, Mirta Komela Medsočje, Jele Krečič Knjiga drugih, Katje Perat Mazohistka, Sama Ruglja Resnica ima tvoje oči, Mojce Širok Pogodba, Vladimirja P. Štefaneca Najlepša neznanka svetloba, Janija Virka Brez imena in Bronje Žakelj Belo se pere na devetdeset.

Veliko peterico bo žirija oznanila čez mesec dni, 23. maja, še mesec kasneje, na kresni večer 23. junija, pa bo na ljubljanskem Rožniku po tradicionalni enourni klavzuri v Cankarjevi sobi izbrala zmagovalca, devetindvajsetega lavreata kresnika, ki bo v čast svojega in slovenskega romana pred cerkvijo Marijinega obiskanja prižgal tradicionalni kresni ogenj in od časopisne hiše Delo prejel pet tisoč evrov.

V letošnji deseterici so knjige štirih založb, po tri naslove sta izdali Beletrina in Mladinska knjiga, po dva Litera in Goga.
 
Borut Golob je bil z romanom Smreka, bukev, lipa, križ leta 2010 med deseterico, med petimi finalisti leta 2013 z romanom Raclette, Tadej Golob je edini v letošnji deseterici že prižgal rožniški kres – z romanom Svinjske nogice je slavil leta 2010, med deseterico nominirancev je bil leta 2014 z romanom Ali boma ye!, med finalisti še leta 2017 z romanom Jezero, Mirt Komel je bil med peterico finalistov leta 2016 z romanom Pianistov dotik, Vladimir P. Štefanec je bil z romanom Viktor Jelen, sanjač med finalisti leta 2003, 2007. z romanom Republika jutranje rose, leta 2011 z romanom Odličen dan za atentat, Jani Virk se je uvrstil med finaliste leta 1996 z delom 1895, potres, leta 2005 z romanom Aritmija, z romanom Ljubezen v zraku še leta 2010, preostali avtorji so v deseterici prvič, med njimi s prvenci Katja Perat, Samo Rugelj, Mojca Širok in Bronja Žakelj.

Lani je kresnika – kot edini do zdaj četrtega – prejel Drago Jančar. 

Nagrado kresnik so doslej prejeli Lojze Kovačič (dvakrat, drugega mu je žirija namenila posthumno), Feri Lainšček (dvakrat), Miloš Mikeln, Andrej Hieng, Tone Perčič, Berta Bojetu Boeta, Vlado Žabot, Zoran Hočevar, Drago Jančar (štirikrat), Andrej E. Skubic (trikrat), Katarina Marinčič, Rudi Šeligo, Alojz Rebula, Milan Dekleva, Štefan Kardoš, Tadej Golob, Davorin Lenko, Miha Mazzini in (trikrat) Goran Vojnović.

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine