Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Nobelovo nagrado za književnost prejme Južna Korejka Han Kang

Han Kang je nagrado prejela »za intenzivno poetično prozo, ki se sooča z zgodovinskimi travmami in razkriva krhkost človeškega življenja«.
V slovenščini lahko beremo roman Han Kang Vegetarijanka, ki je leta 2022 v prevodu Urše Zabukovec izšel pri Mladinski knjigi. FOTO: Leon Neal/AFP 
V slovenščini lahko beremo roman Han Kang Vegetarijanka, ki je leta 2022 v prevodu Urše Zabukovec izšel pri Mladinski knjigi. FOTO: Leon Neal/AFP 
STA
10. 10. 2024 | 10:31
10. 10. 2024 | 13:15
2:18

V tednu razglasitve Nobelovih nagrad je danes nastopil čas za dobitnika nagrade za književnost. Švedska akademija ga je po tradiciji razglasila ob 13. uri na svojem sedežu v Stockholmu. Ime je ostalo skrivnost do zadnjega, ugibanj pa je bilo veliko. Med možnimi prejemniki so se omenjali Can Xue, Haruki Murakami in Margaret Atwood.

Kitajska avantgardna avtorica Can Xue je bila na vrhu stavnic že drugo leto zapored, Japonec Haruki Murakami in Kanadčanka Margaret Atwood pa se kot favorita za najbolj prestižno literarno nagrado na svetu omenjata že nekaj let. Veliko zanimanja je bilo tudi za Murnana, ki prihaja iz Avstralije, in Argentinca Airo (na stavnicah je visoko tudi ameriški avtor Thomas Pynchon). Vendar pa je vse še odprto, je stanje na stavnici Ladbrokes v preteklih dneh za Guardian komentiral Alex Apati

Kdo je prejel nagrado, je bilo znano šele, ko je tajnik akademije Mats Malm v stavbi v starem mestnem delu Stockholma prebral ime. Švedska akademija lahko pri tem- vsakokrat tudi preseneti.

Lani je nagrado prejel norveški avtor Jon Fosse. FOTO: TT News Agency via Reuters
Lani je nagrado prejel norveški avtor Jon Fosse. FOTO: TT News Agency via Reuters

Za nagrado lahko literate nominirajo člani Švedske akademije in drugih akademij, ustanov oziroma društev po svetu, ki imajo enakovredno funkcijo, profesorji književnosti in jezikovnih predmetov na univerzah in visokih šolah, pretekli dobitniki nagrade ter predsedniki pisateljskih organizacij, ki delujejo kot predstavniki literature in leposlovja v svojih državah. Nominacija ne sme biti javno objavljena, seznam nominirancev pa ostane skrivnost 50 let.

Lani je nagrado prejel norveški pisatelj Jon Fosse. Po tradiciji jo bodo podelili 10. decembra, ko bo prejemnik ali prejemnica poleg medalje dobil oziroma dobila še 11 milijonov švedskih kron, kar je skoraj milijon evrov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine