Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Čaša nesmrtnosti pesniku Iztoku Osojniku

Mednarodno Pretnarjevo nagrado bo prejel slovensko-češki literarno-prevajalski par Peter Kuhar in Lenka Kuhar Danhelova.
Iztok Osojnik bo velenjico - čašo nesmrtnosti prejel za desetletni pesniški opus. FOTO: Igor Modic/Delo
Iztok Osojnik bo velenjico - čašo nesmrtnosti prejel za desetletni pesniški opus. FOTO: Igor Modic/Delo
V. U., STA
9. 5. 2018 | 16:30
11. 5. 2018 | 10:21
3:22
Organizatorji 17. mednarodnega Lirikonfesta Velenje so razglasili dobitnike festivalskih nagrad in priznanj. Velenjico - čašo nesmrtnosti letos prejme slovenski pesnik Iztok Osojnik za desetletni pesniški opus v 21. stoletju. Mednarodno Pretnarjevo nagrado pa bo prejel slovensko-češki literarno-prevajalski par Peter Kuhar in Lenka Kuhar Danhelova.

Vrhunski pesniški opus Iztoka Osojnika, izkazan s petimi samostojnimi pesniškimi zbirkami v zadnjih desetih letih ter 15 v dveh desetletjih poprej, poleg knjižnih izdaj tudi s številnimi domačimi in tujimi revialnimi ter antologijskimi objavami, pomembno zaznamuje slovensko umetniško literaturo 21. stoletja, je v obrazložitvi zapisal sosvet za izbor lavreatov.

»Iztok Osojnik je od vsega začetka, še poudarjeno pa v zbirkah zadnjega desetletja, tisti slovenski pesnik, ki je v svoji pesniški praksi prišel najdlje v razumevanju in udejanjanju etične dimenzije pesništva, pri čemer pa nikoli ni pozabil na poezijo kot živo govorico, govorico, ki je zanosna v najbolj osnovnem pomenu te besede – saj ima moč, da nas vedno znova ponese onkraj nas samih, kot nas določata družba in kultura,« je v utemeljitvi med drugim zapisal Peter Semolič.



Nagrajeno posredovanje slovenske literature in jezika na Češkem

Mednarodno Pretnarjevo nagrado Peter Kuhar in Lenka Kuhar Danhelova prejemata za večletno posredovanje slovenske literature in jezika na Češkem ter za prevajalsko delo, ki pomembno vključuje sodobne slovenske književne ustvarjalce. Nagrajenca z nagrado prejmeta tudi častni naslov ambasadorja slovenske književnosti in jezika.

V okviru festivala bodo letos drugič podelili književno nagrado krilata želva za najboljši slovenski knjižni potopis minulega leta. Letos nagrado prejmeta dva slovenska potopisca, Dragan Potočnik za potopisni roman Pesem za Sinin džan in Aleš Šteger za potopisni esej Na kraju zapisano 6: Solovki, Rusija, 19. 7. 2017.

Prevajalsko priznanje Lirikonov zlat letos prejme slovenska književna prevajalka Maruša Mugerli Lavrenčič za revialne prevode iz novejše slovenske poezije v nemščino ter večletni prevajalski prispevek, izkazan v festivalnih antologijah. Za ustvarjalno bivanje na mednarodni književniško-prevajalski rezidenci v Velenju pa sta letos izbrana avstrijski književni prevajalec Erwin Koestler in slovenska pesnica Maja Vidmar.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine