Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Voxon, pojoči Slovenci in Slovenke iz Avstrije

Štiridnevni festival vokalne glasbe nadaljuje tradicijo predstavljanja vokalnih novosti
Voxon &ndash; ambasadorji slovenstva v Avstriji<br />
Foto Jernej Lasič
Voxon &ndash; ambasadorji slovenstva v Avstriji<br /> Foto Jernej Lasič
9. 10. 2019 | 10:00
9. 10. 2019 | 10:00
4:01
Vokalna zasedba Voxon je bila ­ustanovljena leta 2007. Sestavlja jo pet koroških Slovenk in Slovencev ter Nizozemka (Caroline de Rooij, ­Natascha Stuck, Danilo Katz, ­Norbert Lipuš, Edi Oraže, Daniel ­Košutnik). Pojejo v več evropskih jezikih in poleg ljudskih pesmi izvajajo tudi pop pesmi različnih stilov. Na nekaj ­vprašanj je odgovoril Danilo Katz.


Slovenci imamo petje zapisano v kulturnem genu. Verjetno je za vas, Slovence na avstrijskem Koroškem, to še bolj pomembno.


Petje je pomemben sestavni del naše kulturne identitete. Veliko slovenskih ljudskih pesmi je nastalo na avstrijskem Koroškem in ponosni smo na ta zaklad, ki ga naši pevski zbori skrbno varujejo. Zavedanje korenin je za nas, koroške Slovence in Slovenke, še posebej pomembno, saj za manjšino doseganje jezikovne, kulturne ali politične enakopravnosti ni vedno enostavno. Mogoče smo prav zaradi tega še bolj samozavestni. Našim otrokom s še večjo vnemo in prepričanjem, predvsem pa ljubeznijo in strastjo, posredujemo slovenski jezik in kulturo.
 

Pa vendar ste s skupino Voxon naredili korak naprej in presegli prepevanje ljudskih pesmi. Zakaj vas je zamikalo oblikovanje ­vokalne zasedbe?


Leta 1991 je v našem malem Pliberku nastopila skupina The Flying Pickets, ki nas je tako navdušila, da smo se odločili ustanoviti a cappella zasedbo. Ljudske pesmi, ki smo jih večglasno prepevali v otroških zborih, so bile dobra podlaga za vse glasbene izzive, ki so sledili. Lani smo se lotili projekta, v okviru katerega smo zelo starim koroškoslovenskim ljudskim pesmim nadeli novo, včasih popovsko, pogosto tudi jazzovsko obleko, in jih s tem prenesli v sedanjost. Prepričani­ smo, da se morata glasba in kultura nenehno razvijati in se ne smemo vdati folklorizaciji. V Pliberku nam to odlično uspeva in smo s pomočjo kulture, ne samo glasbene, premostili jarek med narodoma, na kar smo res ponosni.
 

Vaš repertoar obsega slovenske in nemške oziroma avstrijske pesmi, pojete tudi v angleščini. Imate občutek, da opravljate vlogo kulturnih ambasadorjev slovenstva v Avstriji?


Trenutno imamo v repertoarju pesmi v šestih jezikih, kar odseva naše prepričanje, da jeziki odpirajo vrata v svet. To poleg dejstva, da smo člani slovenske manjšine, poudarjamo na vseh nastopih in smo doslej dobili izključno pozitivne odzive. Slovenske pesmi se na naših nastopih enakovredno menjavajo z mednarodnimi uspešnicami, tudi v krajih, kjer slovenščina ni prisotna, spregovorimo v materinščini. S tem posredujemo ljudem pozitivno, moderno in optimistično sliko manjšine, tako da smo na našem področju mogoče res mali ambasadorji slovenstva. Ampak tu so gotovo še druge skupine in zbori, zlasti pa umetnice in umetniki.
 

Podobno kot zasedba Jazzva tudi vi vsako leto organizirate vokalni festival.


Prihodnje leto bo že osmi Voxon A-cappella Festival, ki je zrasel in se nenehno spreminja. Vsako leto privabimo v Pliberk približno 1200 oboževalk in oboževalcev a cappella glasbe z vseh koncev srednje Evrope in zelo veseli smo, da je med njimi veliko gostov iz Slovenije. Lani smo celo gostili Naturally 7 iz ZDA, trenut­no verjetno najboljšo a cappella zasedbo na svetu. V areni Jufa, kjer poteka naš festival, so letos poskrbeli za enkratno vzdušje in veseli smo, da lahko ekskluzivno v Delu razkrijemo novico, da se bodo prihodnje leto, 2. maja 2020, vrnili v Pliberk in pri nas praznovali 20-letnico delovanja. To bo pravi vokalni ognjemet!

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine