Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija

Večeri opernih arij v srcu Ljubljane

Na letošnji 69. Ljubljana Festival prihaja Ana Netrebko.
Ana Netrebko s soprogom, azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom. FOTO: Festival Ljubljana
Ana Netrebko s soprogom, azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom. FOTO: Festival Ljubljana
26. 7. 2021 | 09:12
2:55
Ruska sopranistka Ana Netrebko kraljuje na opernih in koncertnih odrih po vsem svetu, vse odkar jo je odkril dirigent Valerij Gergijev. Njena vokalna zrelost ji omogoča umetniško neprekosljive interpretacije Verdijevih in Wagnerjevih junakinj ter vodilnih vlog v delih pozne romantike. Skupaj s soprogom, azerbajdžanskim tenoristom Jusifom Ejvazovom, ki je eden najbolj iskanih tenoristov svoje generacije, sta postala zvezdniški operni par »par excellence«. Program na tokratnem koncertu 8. avgusta bo italijansko obarvan z najbolj znanimi sopranskimi in tenorskimi arijami ter dueti iz izbranih oper. Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija bo dirigiral Michelangelo Mazza, ki z znanima pevcema tesno sodeluje že več let.

Šarmantni tenorist Jonas Kaufmann se po lanskem debiju na Ljubljana Festivalu, s katerim je očaral občinstvo, 11. avgusta vrača v slovensko prestolnico. Nemški pevec slovi po izvrstni tehniki in ga pogosto omenjajo kot kralja tenorjev. Večer opernih arij bo temeljil na dveh osrednjih opernih smereh 19. stoletja, italijanski in nemški. Tenorista bo spremljal Simfonični orkester RTV Slovenija, vodil ga bo nemški dirigent Jochen Rieder, ki ga s Kaufmannom povezuje dolgoletno uspešno in intenzivno glasbeno sodelovanje.

FOTO: Festival Ljubljana
FOTO: Festival Ljubljana


José Cura je argentinski operni zvezdnik, ki deluje tudi kot dirigent, skladatelj in režiser. Po študiju kompozicije in dirigiranja se je preselil v Buenos Aires in v Gledališču Colón tako izpopolnil svoj glas, da se je uveljavil kot mednarodno priznan tenorist. Navdušuje tako na izvrstnih koncertnih nastopih kot tudi z interpretacijami opernih likov, predvsem Verdijevih oper. Poleg tega je uspešen kot skladatelj in dirigent. Na Ljubljana Festivalu bo 25. avgusta nastopil s Simfoničnim orkestrom in Mladinskim zborom RTV Slovenija ter Zborom Slovenske filharmonije pod taktirko argentinskega dirigenta Maria De Rosa. Z mednarodno zasedbo solistov Eliso Balbo, Nuško Drašček, Pétrom Balczóm in Marcellom Bakonyijem bodo izvajali glasbo, ki je tako ali drugače povezana z religijo. Sklepna skladba Oratorij Ecce Homo pa je delo samega Joséja Cure. Oratorij, ki nosi naslov po besedah Poncija Pilata Glejte, človek, je Cura premierno izvedel s Praškim simfoničnim orkestrom leta 2017.

FOTO: Festival Ljubljana
FOTO: Festival Ljubljana




Naročnik oglasnega sporočila je Festival Ljubljana
VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine