Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Umrl Aleš Češnovar, soustanovitelj legendarnih Nietov

V starosti 52 let je izgubil bitko z rakom.
Umrl je nekaj dni po izidu svoje prve pesniške zbirke Dim in kri. FOTO: Facebook
Umrl je nekaj dni po izidu svoje prve pesniške zbirke Dim in kri. FOTO: Facebook
23. 11. 2018 | 13:00
23. 11. 2018 | 13:37
2:31
V starosti 52 let je bitko z rakom izgubil glasbenik in pesnik Aleš Češnovar, nekdanji basist legendarne slovenske glasbene skupine Niet, poroča spletni portal MMC.

Poleg Igorja Dernovška in Primoža Habiča je bil tretji ustanovni član Nietov, ki so nastali novembra 1983. Naslednje leto so pod taktirko Boruta Činča posneli prve skladbe. »Pizde smo bili ves čas. Ko smo šli prvič v studio k Činču, so ostali hardcore bendi rekli, da smo izdali celotno sceno, češ hardcore bendi ne hodijo v studio, temveč posnamejo vse v garažah. Ironično je, da so potem tudi ostali šli k Činču. Nato smo bili pizde, ker smo šli na festival Novi rock ... « je leta 2009 v intervjuju za Večer dejal Češnovar.

Uveljavili so se kot ena najbolj znanih slovenskih punk skupin, skorajda ponadorela je njihova pesem Lep dan za smrt, znane so tudi Vijolice, Depresija, Melanholija ...



Češnovar je Niete zapustil po 27 letih. »V naslednjih treh letih je pripravil enajst avtorskih skladb za album, ena (Zastave) pa je pravzaprav priredba pesmi njegove prejšnje skupine Niet. Material mu je v letu 2013 s pomočjo nekaj odličnih slovenskih glasbenikov uspelo strniti v zvočno podobo albuma Bard v studiu Boruta Činča, kateremu je obenem zaupal tudi producentsko taktirko,« smo pred skoraj petimi leti pisali v Delu.

Poleg glasbe se je Češnovar posvečal tudi poeziji in nekaj dni pred smrtjo dočakal izid svojega pesniškega prvenca z naslovom Dim in kri, v kateri je začutiti avtorjevo poslavljanje od življenja, piše STA.



Češnovar je več let delal na Pop TV kot tonski tehnik. Da so mu tehnične stvari blizu, se je videlo že v Nietih. »Igor, Primož in jaz smo srce Niet. V tej kombinaciji je bil Primož idealni pevec, ki je Igorja kot avtorja razumel in pravilno interpretiral, podobno je bilo z mano. Čeprav nisem imel avtorskih ambicij, sem skupini pomagal po tehnični plati,« je dejal v zgoraj omenjenem intervjuju. »V bistvu je Aleš znal priklopiti mikrofon, meni je uglasil kitaro ... « je takrat dejal Igor Dernovšek.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine