Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Slovo glasbenika Jerneja Junga

V 77. letu starosti je umrl Jernej Jung, pevec zasedb Mladi levi in Delial.
Jernej Jung med nastopom na koncertu Še pomnite, prijatelji v ljubljanski Hali Tivoli Foto: Uroš Hočevar/Delo
Jernej Jung med nastopom na koncertu Še pomnite, prijatelji v ljubljanski Hali Tivoli Foto: Uroš Hočevar/Delo
28. 10. 2024 | 11:55
28. 10. 2024 | 12:20
2:25

Jernej Jung je glasbeno kariero začel leta 1968 v zasedbi Helioni, v kateri sta bila tudi Tomaž Domicelj in Janez Bončina - Benč. Naslednje leto je s kitaristom Benčem deloval pri Mladih levih, prvi soul zasedbi pri nas. To je bila zasedba, v kateri se je najbolje počutil in odpel njihove uspešnice Mila mala, Poljubi me in pojdi in Zaznamovan. V skupini Delial je deloval med letoma 1969 in 1972 v ansamblu in napisal številne uspešnice, kot so Zvon ljubezni, Riba in rak, Sejem želja in Lovec na konja. Njegovo zgodnje obdobje se je končalo leta 1973 s skupino Jugoslavija, ki je po pesmi Ogenj in žveplo razpadla.

Takrat je soustanovil prvi zasebni snemalni studio Delial, saj je prispeval za studio kletne prostore na Ilirski ulici v Ljubljani, kjer so vadili Deliali. V studiu sta snemala mojstra Miro Bevc in Aco Razbornik, posnetke pa so tam naredile skupine Bele vrane, Mladi levi, Delial, Jugoslavija in drugi.

Leta 2013 je v samozaložbi izdal dvojno promocijsko zgoščenko Zaznamovan. Za izid se je odločil po dveh spominskih dogodkih glasbenega urednika na Radiu Slovenija Dragana Buliča, in sicer 30-letnici oddaje Štos na Radiu Slovenija aprila 2009 ter Še pomnite, prijatelji v Hali Tivoli februarja 2010. To so skladbe, v katerih Jernej Jung nastopa kot pevec, inštrumentalist, avtor glasbe, avtor besedil, aranžer in producent. Skladbe so 40 let stari originalni posnetki iz obdobja 1969–1973, ki jih je za to priložnost masteriral tonski mojster Aco Razbornik v svojem studiu Tivoli. Mnoge so poslušalcem skoraj nepoznane in morda zato še bolj zanimive, saj kažejo Junga v vsej njegovi različnosti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine