Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Glasba

Popotovanje po pokrajinah žalosti

V Cankarjevem domu bo nocoj zazvenela elektronska reinkarnacija fada Amálie Rodrigues.
Album <em>Lina_Raül Refree</em> (Glitterbeat, 2020) je požel odobravajoče kritike. FOTO: Augusto Brazio
Album <em>Lina_Raül Refree</em> (Glitterbeat, 2020) je požel odobravajoče kritike. FOTO: Augusto Brazio
28. 9. 2021 | 06:00
11:10

V nadaljevanju preberite:


Ko se nad Lizbono spusti mrak, se iz tasc in hiš fada v Alfami in drugih predelih mesta, kamor se je preselil iz pristanišča, zaslišijo melodije, ki so od leta 2011 uvrščene na seznam Unescove nesnovne dediščine. Fado, prežet z otožnostjo, ki izvira iz hrepenenja, trpljenja, žalovanja nad usodo, navadno spremlja portugalska kitara, instrument hruškaste oblike z dvanajstimi kovinskimi strunami, kar otožnost vsaj malo razrahlja, vanjo vnese nekaj ritma in lahkotnosti.

Multidisciplinarna umetnica Lina in »glasbeni čarovnik iz Barcelone« Raül Refree sta na prvencu, ki je v začetku leta 2020 izšel pri založbi Glitterbeat in bil deležen pohval in presežnikov, to glasbo – natančeje izbor skladb iz repertoarja »kraljice fada« Amálie Rodrigues – ponesla v nove dimenzije, ne da bi pri tem okrnila njeno bistvo.

»O skladbah sem poskušal vedeti čim manj. Lino fado spremlja vse življenje in o njem ve vse, zato mi je bilo tako lažje in sem ga lahko neobremenjeno popeljal v drugačne glasbene krajine. Ustvarjanje je potekalo tako, da je ona pela, jaz pa sem po občutku dodajal glasbeno spremljavo,« je ustvarjalni proces za Delo opisal Raül.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine