Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Popjazziada je praznik a capella glasbe

Parada domačih vokalnih skupin z atraktivnimi gosti iz Češke. 
Skety, česki gostje.<br />
FOTO: Nina Smrekar
Skety, česki gostje.<br /> FOTO: Nina Smrekar
15. 10. 2018 | 14:00
15. 10. 2018 | 15:25
2:50
S sinočnjih zaključnim večerom v ljubljanskem Kinu Šiška se je končal letošnji festival a capella glasbe Popjazziada , ki je prvič trajal kar štiri dni. Festival je že dvanajsto leto zapored organizirala vokalna zasedba Jazzva in postaja pomembna vsakoletna stalnica pri predstavljanju domačih a capella zasedb.
 
Tovrsto petje, ki se temeljito razlikuje od klasičnega zborovskega petja, ki je nam v Slovenij zelo domače, postaja tudi globalen glasbeni fenomen. Vse več je zasedb, ki polnijo velike dvorane, naši svetovni zvezdniki tovrstne glasbe pa so seveda Perpetuum Jazzile.
 
Osnovni namen a capella zasedb je brez instrumentov, kar sam naziv glasbenega načina tudi pomeni, odpeti skladbo, kot da je ta spremljana z glasbeno skupino. Običajno se zasedbe lotevajo priredb bolj ali manj znanih ljudskih ali popularnoglasbenih skladb. Vse pogosteje pa se lotevajo tudi avtorskih pesmi. Svoje pesmi so občinstvu sinoči predstavila češka zasedba Skety, ki je imela večer prej v kavarni Sputnik samostojen koncert.

Nastopajoči na Popjazziadi 20218.<br />
FOTO: Nina Smrekar
Nastopajoči na Popjazziadi 20218.
FOTO: Nina Smrekar


Njen član Petr Wajsar je pod umetniškim imenom Develooper festival v četrtek tudi odprl, ter sinoči demonstriral veščino uporabe zankarja pri svojih vokalnih ekshibicijah. Prav nobenega pripomočka pa ni potreboval zmagovalec petkovega državnega prvenstva v beatboxanju Zonta, ko je sinoči občinstvu pokazal, kako se med beatboxerji najbolj odrežeš. Sicer pa so nastopile še domače a capella zasedbe Acoustricks, A-Kamela, Bee Geesus, Jazzva, (pd)4, večer pa je v različnih stopnjah duhovitosti povezoval stand up komik in voditelj Sašo Stare. Za slovo pa so vsi nastopajoči odpeli uspešnico All About That Bass Meghan Trainor.
 
Kakovost nastopa zasedb niha med amaterizmom in popolni predanosti tovrstnemu petju. Ker je to še vedno način glasbenega izražanja, ki se še uveljavlja, ni toliko, kot bi se temu reklo, komercialno donosen. Vendar pa se zagotovo med pevci in pevkami, ki dostikrat sodelujejo v več skupinah, občasno  izcimijo glasbeni presežki. Nekaj zasedb je že pobralo različne nagrade na mednarodnih a capella festivalih, vsekakor pa bo potrebno še nekaj časa za širši preboj, tako doma, kot tudi na tujem. In tu opravlja Popjazziada svojo vlogo, kot neke vrste vsakoletno osrediščenje tovrstnih prizadevanj in širjenje popularnosti takega glasbenega izražanja. Glas, ki je prvi človeški inštrument, lahko namreč še vedno preseneti.


Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine