Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Nepozabni glasbeni večer v poklon Tomažu Domicelju

Tradicionalna prireditev in svečano odprtje festivala tudi tokrat na najkrajšo noč v letu.
Tomaž Domicelj praznuje 75. rojstni dan. FOTO: Voranc Vogel
Tomaž Domicelj praznuje 75. rojstni dan. FOTO: Voranc Vogel
20. 6. 2023 | 11:20
23. 6. 2023 | 09:55
8:04

Poletna noč se je skozi leta uveljavila kot eden od najbolj znanih koncertnih dogodkov, ki nagovarja ljubitelje zlatega obdobja­ slovenske popevke, revijalne glasbe in mlade, ki se spogledujejo z jazzom. Tokratni večer bo posvečen obsežnemu avtorskemu opusu Tomaža Domicelja.

image_alt
Neutrudni slovenskega naroda sin

Poklon plodovitemu glasbeniku, ki sodi med pionirje slovenskega kantavtorstva, prihaja v letu, ko praznuje 75. rojstni dan. Pestremu naboru njegovih skladb bomo prisluhnili ob spremljavi Simfoničnega orkestra, Big Banda in Mladinskega pevskega zbora RTV Slovenija pod vodstvom Patrika Grebla. Gala koncert Poletna noč se že vrsto let odvija v sodelovanju med Festivalom Ljubljana in RTV Slovenija. Poslanstvo prireditve je svojevrsten poklon avtorjem in izvajalcem, ki so skozi zgodovino zaznamovali slovensko zabavno glasbo in širši prostor.

Že ime prireditve namiguje na povezavo z zlatim obdobjem slovenske popevke, saj nosi naslov zimzelene skladbe, ki jo je izvajala Marjana Deržaj, njena avtorja pa sta Mojmir Sepe in Elza Budau. Prireditev tradicionalno poteka na najkrajšo noč leta. Gala koncert vsako leto postavi v ospredje­ enega avtorja, doslej so to med drugimi bili Mojmir Sepe, Tadej Hrušovar, Marjana Deržaj, Jože Privšek, Elza Budau, Jure Robež­nik, Lado Leskovar in drugi.

Patrik Greblo je pripravil zanimive aranžmaje za skladbe Tomaža Domicelja. FOTO: Jože Suhadolnik
Patrik Greblo je pripravil zanimive aranžmaje za skladbe Tomaža Domicelja. FOTO: Jože Suhadolnik

»Pet let se že pogovarjamo in pet let smo potrebovali, da smo se odločili posvetiti Poletno noč nekomu, ki ga bolje poznamo kot kantavtorja, čeprav je res, da ima korenine tudi v sodelovanju na Slovenski popevki. V našem arhivu obstaja veliko aranžmajev njegovih skladb, tako da ima veliko skupnega s tradicijo, ki je zvesta Poletni noči. Toda mi gremo naprej, novim avtorjem naproti, da ne ostanemo zgolj v zlatih šestdesetih, po katerih je znana Poletna noč. Naredili bomo kratko deviacijo, s katero bomo za prihajajoča desetletja odprli pot avtorjem, ki niso tako pogosto prisotni na festivalih, a imajo bogate opuse in seveda tudi marsikatero sodelovanje z našim revijskim orkestrom,« je za Delo na tiskovni konferenci pred začetkom festivala povedal Patrik Greblo.

 

Rekordno število solistov

Ob pogledu na program večera lahko opazimo, da so se nanj uvrstile številne zimzelene pesmi, kot so Slovenskega naroda sin, Danes bo srečen dan, Jamajka, Avtomat, Življenje je lepo, Ker te nima rad, Banane in druge. Še posebej impozanten je pogled na seznam izvajalcev, na katerem najdemo cvetober domače glasbe,­ od jazzovskih pevcev do rockerjev in izvajalcev popularne glasbe. »Toliko izvajalcev in solistov, kolikor jih bo letos, še nismo imeli. Tudi zavoljo Tomaževega prijateljevanja z njimi.­ Prvič bodo na Poletni noči nastopili Jan Plestenjak, Nina Pušlar, Tokac, Tomi Meglič, da ne govorim o tistih, ki smo jih vajeni in so že nastopili z nami. ­Odigrali bomo dvaindvajset skladb in vsaka ima svojega solista, znanega interpreta. Težko je bilo spariti te skladbe, znane in manj znane, s posameznimi izvajalci.

To bo resnično poseben večer, za katerega smo na novo razširili nekatere orkestracije, jih osvežili, nekatere tudi na novo napisali. Bluesovske komade smo zlahka oženili z rockerji, kot sta Tokac in Tinkara Kovač, pri bolj liričnih in spevnih skladbah pa smo posegli po popevkarskih glasovih. Nina Strnad in Saša Lešnjek sta odpeli bolj jazzovsko obarvane ­skladbe, drugi bolj swingovsko, skratka, nekoliko smo razširili aranžmajski obseg teh skladb. Te so bile prej mogoče aranžmajsko ožje, ko jih je Tomaž sam izvajal, gotovo pa smo ostali zvesti tradiciji bogatega zvoka, bogatega aranžmaja, kar je tudi poslanstvo revijskega orkestra. Ta je sestavljen iz Big Banda RTV Slovenija in iz dela glasbenikov Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, poleg tega še Mladinski pevski zbor RTV Slovenija, tako da bo na odru res veliko izvajalcev,« je nadaljeval Patrik Greblo in dodal, da je še posebej ponosen na to, da bo letos vodenje prireditve prevzela Miša Molk. Nastop na Poletni noči bo ena izmed njenih zadnjih službenih obveznosti pred ­upokojitvijo.

 

Slovenskega naroda sin

Tomaž Domicelj sodi med glasbenike, ki že več kot pol stoletja krojijo domačo glasbeno krajino. Številne njegove skladbe so ponarodele. Poleg njegovega avtorskega opusa je treba omeniti, da velja za poznavalca zgodovine glasbe, ne nazadnje je iz angleščine prevedel številne knjige o legendah svetovne glasbe, kot so Bob Dylan, Elvis Presley in seveda kultna skupina iz Liverpoola The Beatles. Med dolgoletno kariero si je nabral veliko glasbenih sodelovanj in nastopil na večini pomembnih odrov doma in po svetu.

Tomaž Domicelj praznuje 75 let. FOTO: Voranc Vogel
Tomaž Domicelj praznuje 75 let. FOTO: Voranc Vogel

»Prijetno sem bil presenečen nad odzivom. Večina kolegov, s katerimi smo tudi prijatelji, bo prišla in nastopila. Niti eden mi ni rekel, da ne bo. Dva ali trije imajo takrat turnejo ali druge obveznosti. Hvala bogu bo koncert v torek, če bi bil konec tedna, bi bil večji problem. Tudi zaradi honorarjev in drugih obveznosti,« nam je zaupal Tomaž Domicelj. »Veliko smo se pregovarjali, kdo bo kaj izvajal in zakaj. Kakšna naj bo ta izvedba, kako bo Patrik zadovoljen. Ukvarjali smo se s časovno omejitvijo, meni sicer dva ali trije komadi še manjkajo, vendar je Darko Brlek rekel, da prireditev ne sme biti daljša od dveh ur, ker bo brez pavze.«

Glasbeni večer bo prinesel veliko prijetnih doživetij in presenečenj, med drugim, nam je povedal Tomaž Domicelj, bodo nekatere skladbe, ki so jih prvotno peli moški, zazvenele v interpretaciji žensk. »Šele zdaj sem ugotovil, da imajo nekatere skladbe zahtevna besedila, še sam se včasih zmotim, ampak meni je vseeno, če se to zgodi tem izvajalcem, pa ni.« To zgolj potrjuje, da se vsi sodelujoči zavedajo odgovornosti do ­Domiceljevega opusa.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine