Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Neuradno: Pesem Evrovizije je preložena na leto 2021

Ali je to načrt B za največjo glasbeno prireditev na svetu, bomo uradno izvedeli šele v petek.
Ben Dolić o svoji skladbi <em>Violent Thing</em>: &raquo;Govori o zelo močni ljubezni in energiji med dvema človekoma.&laquo; Foto Morris Mac Matzen/NDR
Ben Dolić o svoji skladbi <em>Violent Thing</em>: &raquo;Govori o zelo močni ljubezni in energiji med dvema človekoma.&laquo; Foto Morris Mac Matzen/NDR
18. 3. 2020 | 09:05
18. 3. 2020 | 10:57
4:28
Tekmovanje gor ali dol, Slovenci imamo na Pesmi Evrovizije v Rotterdamu, ki je sicer še vedno napovedana med 12. in 16. majem, kar dva aduta: našo urad­no predstavnico Ano Soklič s pesmijo Voda in Bena Dolića, ki bo skladbo Violent Thing pel za Nemčijo. Ker se nemški predstavniki uvrstijo neposredno v finale, nam sklepni večer tokrat zagotovo ne bi ušel.



Ben Dolić je Ljubljančan po rojstvu, a Berlinčan po izbiri, ki je odraščal v Sloveniji, že leta živi v Švici in je idealen predstavnik moderne in svetovljanske Nemčije, piše na uradni evrovizijski strani. In še, da bo zapel ganljivo, toda energično pesem. »Privlačen glas, ki lahko ustavi čas ali nas požene naprej; lahko nam naježi kožo in nas poplavi z endorfini. Ben Dolić ima tak glas. Kristalno čist, topel, evforičen in napol androgin hkrati. Je glas, kot ga nima nihče drug v popularni glasbi.« Njegov nastop naj bi koreografiral Marty Kudelka, ekskluzivni koreograf Justina Timberlaka, ki je poskrbel tudi za njegov nastop na superbowlu leta 2018.


Trud je bil poplačan


Slovenci imamo na Dolića malce daljši spomin. Leta 2010 je kot dvanajstletnik nastopil v oddaji Slovenija ima talent, potem pa še trikrat na Emi: v skupini D Base in dvakrat kot sprem­ljevalni vokal dvojca BQL. Sledila sta selitev z družino v Švico in lani prvi veliki nemški uspeh. Zasedel je drugo mesto na nemškem Voiceu in za Delo povedal, da razmišlja, da bi se preselil v to državo.
In zdaj je tu, v državi, kjer vidi svojo svetlo prihodnost, »saj je zelo odprta za razvoj mladih in povezovanje z glasbo«, je poudaril.
Ker je te dni zelo zaposlen z vajami in intervjuji in ker po Evropi in svetu vlada izredno stanje, stik z njim poteka po elektronski poti. O svoji skladbi je dejal, da je plesna in radijska. »Napisal jo je bolgarski producent Boris Milanov, s katerim delam na novih projektih. Govori pa o zelo močni ljubezni in energiji med dvema človekoma.« Ponovil je, da je bil njegov mladostni vzornik Michael Jackson, zanj eden od največjih glasbenikov na svetu.

Od kod mu pri tej mladosti odločnost, energija in samozavest? »Mislim, da je to posledica dela in izkušenj, ki sem jih pridobil z leti. Vse se je začelo v osnovni šoli, ki je zaslužna za moj razvoj. Tam sem dobil veliko izkušenj z nastopanjem in glasbo.« Njegove sanje se trenutno zdijo preproste in uresničljive. Povedal je, da bi rad normalno živel od glasbe ter imel koncerte, kjerkoli bi si želel.

Dolić na stavnicah kotira zelo visoko (na uradni je celo na 10. mestu), še bolj pomenljivi so komentarji ob njegovem spotu, ki deluje malce biebersko. Številni komentatorji pišejo, da je na nemški Eurosong končno prišel nekdo, ki bo potegnil državo iz zadnje peterice, nekateri so mu napovedali celo zmago. »Po desetih letih je Nemčija končna našla moško Leno.«


Vse, o čemer je sanjal


Nisem pričakoval takšnega odziva občinstva in strokovnjakov, je povedal Dolić, ki je zelo hvaležen vsem, ki ga podpirajo in mu pomagajo. In vendar ne bo pozabil trenutka, ko je izvedel, da je izbran. »Pomislil sem, zdaj se začenja vse, o čemer sem sanjal, za kar sem trdo delal.« Država se je letos odločila za interno izbiro z dvema nepovezanima žirijama: v prvi je bila stoterica ljudi izbranih iz vse Nemčije, v drugi pa dvajset glasbenih profesionalcev. Lani so v Izraelu zasedli predzadnje mesto z duom S!sters in tega neuspeha Nemci letos nočejo ponoviti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine