Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Evrovizija brez zmagovalca in poražencev

Namesto vsakoletnega tekmovanja nocoj alternativni šov z naslovom Pesem Evrovizije: Evropa, prižgimo luči!
Izbor letos ne bo tekmovalni. FOTO: promocijsko gradivo
Izbor letos ne bo tekmovalni. FOTO: promocijsko gradivo
16. 5. 2020 | 06:00
5:20
Če ne bi bilo pandemije covida-19, bi nocoj spremljali finalni izbor 65. Pesmi Evrovizije. Vendar se je in prizorišče Ahoy v Rotterdamu se je za nekaj časa celo spremenilo v bolnišnico, namesto da bi se pripravljalo na spektakel, ki že dolgo ni več samo evropski in najbrž nikoli ni bil samo glasbeni. Kljub vsemu pa se bodo njegovi ljubitelji lahko vsaj delno potešili z alternativno Evrovizijo, pred katero bo nacionalna televizija razglasila najboljšo evrovizijsko pesem zadnjih 25 let.

Kakor vsako leto so bile priprave polne pričakovanja. Konec januarja so enega od vhodov dvorane Ahoy poimenovali Duncanova vrata po pevcu Duncanu Laurenceu, ki je zmagal lani in s tem priboril gostiteljstvo Nizozemski. Govorili so že o odru, ki bi ga tudi tokrat postavil oblikovalec Florian Wieder, toda sredi marca je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) zaradi pandemije odpovedala tekmovanje. In to prav v letu, ko bi Slovenija imela na izboru dva rojaka: Ano Soklič, ki bi zastopala našo državo, in Bena Dolića, ki ga je na Nizozemsko nameravala poslati Nemčija.

Duncan Laurence je z zmago na 64. izboru v Tel Avivu v nesrečnem letu 2020 prinesel gostiteljstvo Nizozemski. FOTO: AFP
Duncan Laurence je z zmago na 64. izboru v Tel Avivu v nesrečnem letu 2020 prinesel gostiteljstvo Nizozemski. FOTO: AFP

 

Eurosong brez politike


Namesto tega bo nizozemska javna televizija v živo iz Hilversuma prenašala posebno oddajo Pesem Evrovizije: Evropa, prižgimo luči!. S šovom, ki ga bodo povezovali Chantal Janzen, Edsilia Rombley in Jan Smit, nizozemski voditelji, ki bi morali voditi izbor, se bodo poklonili skladbam iz 41 držav, ki bi sicer sodelovale. Tokrat ne bodo tekmovale, kakor so poudarili na RTV Slovenija, temveč nastopale v duhu povezovanja stare ­celine, čeprav tekmovanje presega njene meje.

Dvorano Ahoy, kjer naj bi danes vršalo od vznemirjenja, so marca spremenili v rezervno bolnišnico. FOTO: Reuters
Dvorano Ahoy, kjer naj bi danes vršalo od vznemirjenja, so marca spremenili v rezervno bolnišnico. FOTO: Reuters


Nocoj torej ne bo glasovanja, ki nam odzvanja v spominu s ­ponavljanjem točk in imen držav v več jezikih, in tudi ne zmagovalca – ali absolutnega poraženca. Prav tako moderatorji ne bodo ­ugibali, katera politična situacija je vplivala na glasovanje posameznih držav, katera nova zavezništva so se morebiti stkala in katera prijateljstva padla.

Pesmi bodo predstavili s kratkimi odlomki, posnetki in sporočili izvajalcev, nastopili bodo številni nekdanji zmagovalci, nekaj bo tudi presenečenj. Eno uro pred začetkom bo na sporedu nacionalni šov Pesem Evrovizije: najboljših 25, na katerem bodo razglasili rezultate glasovanja (potekalo je po spletu med 27. aprilom in 2. majem, prejeli so več kot 30.000 glasov) za najboljšo slovensko evrovizijsko pesem. Oddajo bo vodil Nejc Šmit, sodelovali bodo zmagovalka Eme 2020 Ana Soklič ter številni glasbeniki, stari znanci Evrovizije, in voditelji.

Ana Soklič, zmagovalka <em>Eme 2020</em> FOTO: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Ana Soklič, zmagovalka Eme 2020 FOTO: Adrian Pregelj/RTV Slovenija



 

Pričakujejo visoko gledanost


Čeprav pravega šova ne bo, ni dvoma, da si ljubitelji Eurosonga ne bodo pustili vzeti večera, je pa težko napovedati, ali bo občinstvo tolikšno kot v preteklih letih. To je navsezadnje najbolj gledan in največji televizijski šov v Evropi, vsako leto si ga ogleda do 200 milijonov ljudi. Letos ne bo treh večerov in tekmovanja, ki je eden od ključnih elementov izbora, so poudarili na RTV Slovenija, a ker si »ljudje v težkih življenjskih razmerah želijo tudi zabave in razvedrila, verjamemo, da bo tudi letos gledanost visoka«.

Duncan Laurence je z zmago na 64. izboru v Tel Avivu v nesrečnem letu 2020 ­prinesel gostiteljstvo Nizozemski. FOTO: AFP
Duncan Laurence je z zmago na 64. izboru v Tel Avivu v nesrečnem letu 2020 ­prinesel gostiteljstvo Nizozemski. FOTO: AFP


Ne glede na letošnjo alternativno rešitev bo Nizozemska prenesla gostiteljstvo izbora na leto 2021. Letošnje pesmi ne bodo mogle sodelovati, vsaka radiotelevizija pa se lahko sama odloči, ali jo bo na prihodnjem tekmovanju zastopal letošnji izvajalec ali ne. Na RTV Slovenija bodo to odločitev, kot so povedali, ­sprejeli v ­prihodnjih dneh.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine