Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Elvisu za rojstni dan

V Siti teatru pripravljajo poseben glasbeni večer
Elvis Presley je ena največjih kulturnih ikon prejšnjega stoletja.<br />
Foto promocijsko gradivo
Elvis Presley je ena največjih kulturnih ikon prejšnjega stoletja.<br /> Foto promocijsko gradivo
7. 1. 2020 | 08:00
7. 1. 2020 | 08:09
2:35
Jutri, na rojstni dan Elvisa Presleyja, bo v ljubljanskem Siti teatru koncert z naslovom Heartbreak Hotel. Presleyjeve pesmi bosta interpretirala Oto Pestner in Uroš Perić. Pevca bosta ob spremljavi The Bluenote Quarteta pripravila poklon kralju rock'n'rolla in poslušalce popeljala skozi bogat izbor njegovih zimzelenih melodij, ki so zaznamovale glasbeno zgodovino od sredine petdesetih let prejšnjega stoletja.

Presley se je rodil v mestecu Tupelo v ameriški zvezni državi Misisipi 8. januarja 1935, in sicer kot mlajši brat dvojček. Starejši brat je ob porodu umrl. Ta dogodek je biblično povzel Nick Cave na drugem albumu zasedbe Nick Cave and the Bad Seeds The Firstborn Is Dead pol stoletja kasneje, še posebej v uvodni skladbi Tupelo. Ko je imel Elvis 13 let, se je družina preselila v Memphis v zvezni državi Tennessee, kjer je leta 1954 začel glasbeno kariero.

Prve posnetke je naredil v legendarnem studiu Sun Records s producentom Samom Phillipsom, ki je želel prenesti afroameriško glasbo med širše občinstvo. Pravijo, da je iskal belca s črnskim glasom in naletel na Elvisa. Ta je igral ritem kitaro, spremljala pa sta ga solo kitarist Scotty Moore in basist Bill Black. Leta 1955 se je zasedbi pridružil bobnar D. J. Fontana in tako je nastal klasičen Elvisov kvartet. Pogodbo z založbo RCA Victor je zasedbi uredil »polkovnik« Tom Parker, ki je bil dvajset let Elvisov menedžer.

Oto Pestner ima s kraljem rock'n'rolla več skupnih točk, med drugim sta oba rojena v znamenju kozoroga, Oto le štiri dni pred Elvisom. Leta 1956, ko se je Oto rodil, je Elvis posnel prvi singel za založbo Heartbreak Hotel – I Was The One. Slovitemu glasbeniku je Oto posvetil dvojni album Spomini na Elvisa, na katerem so njegove najlepše balade v angleški in slovenski različici. Sledila je cela vrsta razprodanih koncertov Elvis je živ, tudi v sodelovanju z drugimi znanimi glasbeniki. Pevec, pianist, aranžer in tekstopisec Uroš Perić letos praznuje 15-letnico kariere, v kateri je nanizal 22 plošč, obiskal tri celine in 22 držav, sodeloval pa je s številnimi glasbeniki doma in po svetu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine