Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Dick Dale: Slovo kralja surf kitare

Umrl je 81-letni ameriški kitarist, ki je izumil posebno glasbeno zvrst. 
Dick Dale, kralj surf kitare.<br />
Foto: Osebni Arhiv
Dick Dale, kralj surf kitare.<br /> Foto: Osebni Arhiv
18. 3. 2019 | 08:00
18. 3. 2019 | 08:29
2:09
Potomec libanonskih, beloruskih in poljskih staršev, Richard Anthony Monsour z umetniškim imenom Dick Dale, znan kot Kralj surf kitare, se je poslovil v soboto 16. marca zaradi odpovedi srca.
 
Znameniti kalifornijski surfer in kitarist je izumil zvok, ki je dobil naziv surf rock, svetovno pa so ga najbolj popularizirali The Beach Boys, ki so dobesedno pobrali njegov zvok, tako kot še številne druge podobne zasedbe. Nanj je spet opozoril Quentin Tarantino v Šundu, z znamenito inštrumentalno različico pesmi Misirlou, v naših krajih znano kot Lela Vranjanka.
 
Svoj unikatni zvok je Dick Dale dobil tako, da je pri igranju uporabljal srednje vzhodno glasbeno lestvico, ritmično pa je prevedel igranje tarabuke na kitaro ob močni uporabi reverba. Znan je sicer predvsem po svojih znamenitih inštrumentalih, občasno pa je tudi pel, saj je bil velik oboževalec Hanka Williamsa in je sprva hotel biti le pevec. Igral je kitaro za levičarje, vendar pa si vrstnega reda strun ni zamenjal, tako, da je imel basovske strune spodaj, zato je nanje igral drugače od drugih kitaristov.
 
Sredi petdesetih let prejšnjega stoletja je bil pomemben del širše kalifornijske surferske subkulture, kjer je igral na praviloma razprodanih surferskih plesih, katerim so rekli »surfer stomps«. Širšo ameriško javnost je nase opozoril že s prvencem leta 1962 Surfers’ Choice. Ko pa se je pojavil na televizijskem šovu Eda Sullivana, je vse prevzel z izvedo balkanske ljudske pesmi Misirlou.
 
Čeprav surf rock ni bil dolgo glasba, ki je prevladovala na radijskih valovih, je pa bila zelo vplivna in je močno vplival na številne zvočen podkulture. Dicka Dalea so oboževali tako Beach Boysi, kot Jimi Hendrix ter Eddie Van Halen in številni drugi, za mnoge pa je tudi pionir heavy metala ter punk rock zvoka.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine