Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Film & TV

Zlom ob trku z družbenopolitično dejanskostjo

Dva dni pred sklepno slovesnostjo so ugibanja o zmagovalcih že glasnejša.
Naslovnega junaka filma Kirila Serebrenikova Petrova febrilni delirij ponese v vrtinec norih in nasilnih dogodivščin. Foto Sergey Ponomarev
Naslovnega junaka filma Kirila Serebrenikova Petrova febrilni delirij ponese v vrtinec norih in nasilnih dogodivščin. Foto Sergey Ponomarev
15. 7. 2021 | 12:05
16. 7. 2021 | 12:21
8:32
V nadaljevanju preberite:

Do konca festivala sta le še dva dneva in peščica filmov. Z jutrišnjo podelitvijo nagrad, na kateri bo častno zlato palmo prejel Marco Bellocchio za izvirni œuvre (umetniški opus), s katerim je zaznamoval sodobno kinematografijo, predvsem pa italijanski radikalni film s silovitim in svobodnim umetniškim izrazom, se bo sklenila edinstvena in, upamo, neponovljiva edicija festivala.

V zraku so pričakovanja in ugibanja, kako bo glasovala žirija, ki jo letos sestavljajo avtorji različnih okusov in stilskih provenienc. Še najbolj vpadljiv med njimi je njihov predsednik Spike Lee, prvi temnopolti filmar na tej prestižni funkciji. Tradicionalno je predsednikova beseda zadnja, čeprav zares šteje vsak glas.

Filme z aktualno družbenopolitično tematiko lahko v tekmovalnem programu preštejemo na prste ene roke. Veliko več se jih je odvrtelo v spremljevalnih sekcijah, kjer so blesteli prvenci. Med tistimi, ki so si drznili dregniti v politično osje gnezdo, sta Catherine Corsini s filmom Zlom (La Fracture) in Rus Kiril Serebrenikov z distopično eskapado Gripa Petrovovih (Petrovi v gripe). Ogledali smo si tudi novi dokumentarec Oliverja Stona Revizija JFK: Pod lupo (JFK Revisited: Through the Looking Glass).

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine