Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Začenja se lov na zlatega leva

Glavni tekmovalni program obeta, da bo eden najboljših v zadnjem desetletju.
Množica oboževalcev in fotografov je ob prihodu v Benetke obkolila Ryana Goslinga, ki igra glavno vlogo v otvoritvenem filmu festivala <em>First Man</em>. FOTO: AP
Množica oboževalcev in fotografov je ob prihodu v Benetke obkolila Ryana Goslinga, ki igra glavno vlogo v otvoritvenem filmu festivala <em>First Man</em>. FOTO: AP
30. 8. 2018 | 06:00
5:49
Mednarodni filmski festival v Benetkah, ki se je začel sinoči, bo v znamenju družbeno angažiranih filmov o rasizmu in terorizmu ter večjega števila ameriških del. Festival so odprli s filmom First Man o Neilu Armstrongu, prvem človeku, ki je stopil na Luno, z Ryanom Goslingom v glavni vlogi. Film, ki so ga prikazali zunaj konkurence, je režiral Damien Chazelle.

Ameriški režiser Damien Chazelle se je torej vrnil z istim igralcem in na isti kraj, od koder je pred dvema letoma krenil na zmagoviti pohod z muzikalom Dežela la la, ki se je končal z oskarjem. Dejal je, da njegov novi film govori o Luni in kuhinji, s čimer je hotel povedati, da je želel prikazati osebno plat epskega potovanja, ko je Armstrong kot član misije Apollo 11 leta 1969 stopil na Luno.


Diskriminacija žensk ali ...


Mostro, najstarejši filmski festival, letos spremljajo očitki, da so organizatorji diskriminatorni do žensk. Avstralska igralka in režiserka Jennifer Kent, ki je pred štirimi leti navdušila z grozljivko The Babadook, je edina ženska, ki se je s svojim filmom The Nightingale uvrstila v glavni tekmovalni program, v katerem se za zlatega leva poteguje 21 filmov. To je vzrok, da so ženska združenja poslala umetniškemu direktorju Albertu Barberi protestno odprto pismo.

Pismo je odziv na prevlado moških režiserjev na festivalu in tudi odziv na Barberov odgovor na tiskovni konferenci, da je filme izbiral po kakovosti in ne po spolu. Rekel je, da bi takoj odstopil, če bi festivalu vsilili kakršnekoli kvote. »Povedal bom naravnost – tistega dne, ko bom moral izbrati film samo zato, ker ga je režirala ženska, si bom poiskal drugo delo,« je rekel in dodal, da so filmi avtoric res v manjšini, saj je v vseh programskih sklopih festivala med 70 izbranimi naslovi podpisanih le 15 avtoric. Pojasnil je, da je vzrok v številu prijav in da so samo 21 odstotkov filmov med 1650 prijavljenimi posnele ženske.

Filmski festival v Torontu, ki poteka skoraj sočasno z Mostro, je spolno bolj uravnotežen. Na njem bodo predstavili filme režiserk Claire Denis, Nicole Holofcener, Elizabeth Chomko, Patricie Rozema, Nadine Labaki in Mie Hansen-Løve.

Po splošni oceni je letošnja konkurenca ena najboljših v zadnjem desetletju, kar potrjuje seznam imenitnih režiserjev, kot so brata Joel in Ethan Coen, Alfonso Cuarón, Mike Leigh, Jacques Audiard, Paul Greengrass, Yorgos Lanthimos, László Nemes, Frederick Wiseman ...


Svetovna senzacija


Beneški festival letos prinaša svetovno senzacijo, premiero zadnjega, desetletja nedokončanega filma Orsona Wellsa Druga stran vetra, katerega soavtorica je njegova zadnja partnerka Hrvatica Oja Kodar, ki ima v filmu tudi eno od glavnih vlog. Gre za avantgardni lažni dokumentarec, ki satirično prikazuje konec zlate dobe Hollywooda in prevlado avantgarde v filmografiji v sedemdesetih letih. Pripoved se vrti okrog zadnjih dni ostarelega režiserja, ki je poskušal svojo kariero oživiti s filmom, polnim seksa in nasilja.

Film Druga stran vetra je nastal po dveh kratkih zgodbah, ki sta ju skupaj napisala Welles in Oja Kodar, rojena v Zagrebu kot Olga Palinkaš. Ta scenaristka, igralka in režiserka je po Wellsovi smrti podedovala pravice za nedokončani film, ki je bil skoraj pol stoletja v nekem pariškem arhivu. Mnogi so ga po Wellsovi smrti hoteli dokončati, a kakor je rekla Kodarjeva v enem od intervjujev, so želeli na ta način delati svoje kariere. Lani so dedinje podpisale pogodbo z Netflixom, ki bo po premieri v Benetkah omogočil ogled filma svojim naročnikom v 190 državah po svetu.

Pri filmu so kot igralci sodelovali številni znameniti režiserji tistega časa, kot so Claude Chabrol, Peter Bogdanovich, Norman Foster, Gary Graver, Curtis Harrington, Dennis Hopper, Henry Jaglom in Paul Mazursky. Ti se v glavnem pojavljajo v vlogah novinarjev ali mladih režiserjev, zbranih okoli glavnega junaka, ki ga prav tako igra režiser, vendar tudi igralec John Huston.

Izmišljeni lik ostarelega režiserja so oblikovali po Ernestu Hemingwayu, mnogi takratni sodelavci pa so v njem prepoznali samega Orsona Wellsa. Njegova partnerka je dejala, da je po prekinitvi produkcije Welles garažo v Hollywoodu spremenil v montažnico in se tam vsak dan do smrti leta 1985 ukvarjal s tem filmom. Legendarni igralec in režiser ga je snemal med letoma 1972 in 1976.


Lady Gaga kot igralka


Med težko pričakovanimi filmskimi zvezdniki bo tudi provokativna pop zvezdnica Lady Gaga, ki z Bradleyjem Cooperjem igra v remaku filma Zvezda je rojena, hollywoodskem klasiku iz leta 1954, v katerem je nastopila igralska in pevska legenda Judy Garland. Film, Cooperjev režijski prvenec, bodo prikazali zunaj konkurence.

O nagradah v glavnem programu bo odločala žirija pod taktirko mehiškega režiserja Guillerma del Tora, lanskega beneškega zmagovalca in dobitnika oskarja za film Oblika vode.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine