Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Vstop v mafijsko podzemlje v velikem slogu

Robertu De Niru, Alu Pacinu in Martinu Scorseseju skupaj se ne bo mogoče upreti.
Al Pacino in Robert De Niro v Scorsesejevem filmu <em>Irec.</em>&nbsp; FOTO: promocijsko gradivo
Al Pacino in Robert De Niro v Scorsesejevem filmu <em>Irec.</em>&nbsp; FOTO: promocijsko gradivo
4. 8. 2019 | 08:00
5:22
Legendarni režiser Martin Scorse­se se z novim filmom The Irish­man (Irec) vrača k mafijskemu filmu, s katerim se je proslavil. V mafijsko podzemlje vstopa v velikem slogu, z igralskimi velikani kriminalnega žanra in večnimi sodelavci Robertom De Nirom, Harveyjem Keitelom in Joejem Pescijem. Tokrat se je pridružil še gangsterski boter Al Pacino.

Film Irec temelji na knjigi I Heard You Paint Houses (Slišal sem, da barvaš hiše) avtorja Charlesa Brandta, v kateri je zgodba o izginotju sindikalnega vodje Jimmyja Hoffe (Pacino) predstavljena s perspektive njegovega domnevnega morilca, Irca Franka Sheerana (De Niro). Film je produciral Netflix, posebna zanimivost pa je uporaba računalniške tehnologije, s katero so pomladili igralce za vloge v različnih življenjskih obdobjih. Tehnologija, ki so jo uporabili v tretjih Možeh X, Nenavadnem primeru Benjamina Buttona in zadnjem Terminatorju, je tu izpopolnjena do perfekcije.

Prirejeni scenarij je delo oskarjevca Stevena Zailliana (Schindlerjev seznam), ki je bil večkrat nominiran za to prestižno nagrado.

Priljubljeni Martin Scorsese, ki je vzdevek Mesar dobil po radikalnih montažnih rezih na začetku kariere, je kot avtor kultnih filmov Ulice zla, Taksist, Pobesneli bik, Dobri fantje ... sčasoma oblikoval enega od najprepoznavnejših režijskih slogov pri večnem preučevanju identitete ameriških Italijanov, katoliškega koncepta odrešitve, urbane mafije, nasilja ...


Najbolj pričakovani film leta


Irec bo odprl letošnji filmski festival v New Yorku 8. septembra, zatem ga bodo predvajali v nekaterih kinih in na Netflixu. Pravkar so objavili prve fotografije in napovednik. Če bi izbirali najbolj pričakovani film leta, bi bil ta na vrhu.

Film Irec je bil že pred dobrim desetletjem, odkar je izšla omenjena knjiga, velika želja slavnega oskarjevca. Avtor Brandt je v knjigi zapisal pričevanje Franka Sheerana, sindikalnega vodje, imenovanega Irec, malo pred njegovo smrtjo leta 2003. Brandt je bil nekoč tožilec in preiskovalec, zatem sloviti avtor kriminalnih romanov, zasnovanih na znanih in nerešenih primerih. Sheeran je Brandtu odkril »najbolj varovano skrivnost« – priznal je, da je ubil zloglasnega kolega sindikalista in prijatelja Jimmyja Hoffo. Številni preiskovalci, ki so se desetletja trudili za rešitev primera, so se strinjali, da je Sheeranovo priznanje najbližje resnici, ne glede na to, da ni ponudil dokazov za svojo trditev.

Naslov knjige Slišal sem, da barvaš hiše je prvi stavek, ki sta ga po telefonu izmenjala Sheeran in Hoffa. To naj bi bilo tajno geslo, s katerim je Hoffa hotel dobiti potrditev od Sheerana, da se še vedno ukvarja z uboji. Ta prvi telefonski stik je bil začetek nenavadnega prijateljstva med kontroverznima sindikalistoma. Irec nas vrača v čas, ko je Sheeran šele začel ubijati za denar, pozneje pa je po lastnem priznanju ubil 30 ljudi. Da bi v filmu upodobil obilnega in visokega morilca, je De Niro nosil posebne čevlje s peto, snemali pa so ga iz ustreznih kotov.


Pakt s hudičem


Za prikaz burnega življenja mafijskega morilca je Scorsese angažiral največje igralske ase in posnel do zdaj najdražji film z dvestomilijonskim proračunom. Zaradi tega je sklenil pakt s hudičem oziroma podpisal producentsko pogodbo z Netflixom, čeprav je prej o njem večkrat izjavil, da uničuje filmsko umetnost. Velik del proračuna je šel za De Nirovo in Pacinovo računalniško pomlajevanje.

Pacino je tokrat prvič nastopil v Scorsesejevem filmu, toda gang­sterje je upodobil poleg v Botru Francisa Coppole tudi pri režiserjih Brianu De Palmi (Brazgotinec, Carlitov zakon) ali Miku Newellu (Donnie Brasco). De Niro je igral v desetih Scorsesejevih filmih, nazadnje leta 2015 v Avdiciji. Scorsese je našel zamenjavo za De Nira v Leonardu DiCapriu, oba bosta igrala v njegovem naslednjem filmu. Za Scorseseja je to prvi film po Molku (2016), ki bi ga moral posneti že leta 2008, a so producenti odlašali. Ker Molk ni prinesel denarja v blagajne kinematografov, so se hollywoodski studii bali, da bo tako tudi z Ircem, zato zanj niso hoteli dati denarja, čeprav je Volk z Wall Streeta tri leta pozneje prinesel zelo veliko denarja. Film je bil uspešnica tudi pri nas, dodaten magnet je bila Katarina Čas v eni od vlog. Tako je torej Scorseseju ostal samo še Netflix.


Pesci iz pokoja


Slavni Joe Pesci, ki v Ircu igra Russlla, glavo mafijske družine Bufalino, je že leta v igralskem pokoju. Ta priljubljeni Scorsesejev sodelavec je mesece zavračal ponudbo režiserja, dokler nista nekega dne na vrata njegove hiše potrkala Scorsese in De Niro ter ga dobesedno odvlekla podpisat pogodbo. »Dvema se nisem mogel upreti,« se je pohecal Pesci.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine