Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Tisto, česar vas je najbolj strah

​Zgodba sedmih otrok, ki jih terorizira Tisto, bitje v podobi njihovih najhujših strahov, se v drugem delu nadaljuje.
Tisto vas gleda.<br />
Foto: Warner Bros.
Tisto vas gleda.<br /> Foto: Warner Bros.
5. 9. 2019 | 15:00
5. 9. 2019 | 21:56
4:23
Stephen King je mojster pisanja različnih grozljivk, fantazijskih zgodb in znanstvene fantastike. Nekatere so bolj odmeven, druge ne, tretje pa so kultne. Eden najbolj prestižnih njegovih izdelkov je roman Tisto, ki je nedavno izšel v dveh obsežnih delih pri Beletrini. Pravkar pa je kinematografe prišel še drugi del filma Tisto: Drugo poglavje.

Kakor nihajo Kingovi romani, tako nihajo tudi priredbe njegovih del. Vendar je tu treba povedati, da je film v dveh delih Tisto. zagotovo izvrstna filmska priredba. Prevajanje Kingovih zgodb na filmsko platno je zagotovo vse prej kot lahko in tokrat je argentinski režiser Andrés Muschietti z ekipo zelo dobro opravil svoj posel.

Dvodelni film Tisto je grozljivka posneta po kultnem istoimenskem romanu Stephena Kinga iz leta 1986. Je dvaindvajseti roman ameriškega pisatelja in osemnajsti pod njegovim pravim imenom, saj je prej je pisal pod psevdonimi. Pri Beletrini so ta roman izdali v dveh delih v prevodu Marka Košana. King je doslej napisal kar šestdeset romanov in zadnji, The Institute, prihaja v knjigarne te dni, kmalu po premeri drugega dela filma Tisto. Že Carrie, njegov prvenec, je postal tudi velika filmska uspešnica pod taktirko Briana de Palme. Ves čas se je King spretno bratil s filmsko industrijo in aktivno sodeloval pri scenarijih.

Stepen King<br />
Tisto<br />
Prevod Marko Košan<br />
Beletrina, 2019<br />
Foto: arhiv založbe
Stepen King
Tisto
Prevod Marko Košan
Beletrina, 2019
Foto: arhiv založbe


Zgodba sedmih otrok, ki jih terorizira Tisto, bitje v podobi njihovih najhujših strahov, se v drugem delu nadaljuje. Vsakih sedemindvajset let se namreč na požrešni pohod odpravi Tisto, česa se ljudje najbolj bojijo, in običajno v podobi prijaznega a zobatega in lačnega klovna, znanega pod imenom Pennywise. Nekoč so svojo srhljivo poletno dogodivščino kot člani Klub zgub, ki odraščajo v mestecu Derryju v ameriški zvezni državi Maine, končali s krvavo prisego, da se spet dobijo čez 27 let, če se bo Tisto obudilo. In Tisto se zbudi in je lačno duš in teles, najraje otrok.

Film je nadaljevanje Mischiettijeve uspešnice Tisto iz leta 2017, ki je presegla več kot 700 milijonov dolarjev zaslužka po celem svetu in s tem presegla uspeh svojega žanra ter postala najbolj dobičkonosna grozljivka vseh časov. V drugem poglavju igrajo James McAvoy kot Bill, Jessica Chastain kot Beverly, Bill Hader kot Richie, Isaiah Mustafa kot Mike, Jay Ryan kot Ben, James Ransone kot Eddie in Andy Bean kot Stanley ter izjemni Bill Skarsgård v glavni vlogi kot klovn Pennywise.

Kot je zapisal Marko Košan v spremni besedi romana Tisto, se filmski establišment kar tepe za Kingove romane, medtem ko ga skuša književni establišment vztrajno zaobiti. Praviloma ga nimajo za resnega pisatelja, češ, da je predvsem žanrski pisatelj. Sam se s tem ne obremenjuje in veselo dela naprej. »Prepričan sem, da si je leta 1990 veliko otrok gledali mini televizijsko serijo Tisto s Timom Curryjem v glavni vlogi in so se prestrašili na smrt. Komaj so čakali, da si Tisto spet lahko ogledajo,« je King komentiral najnovejšo filmsko adaptacijo njegovega romana za revijo Rolling Stone.

Sicer pa naj bi bil The Institute naslednji Kingov projekt, ki da bodo ekranizirali skupaj z The Stand, The Outsider in Lisey’s Story, ter drugimi sedmimi filmi, ki so v nastajanju. »Scenariji morajo biti tekoči. Ne morejo imeti 19 strani razmišljanj, če so otroci glavni liki. Želim drveti, koliko je to sploh možno.«

Čez en mesec pa bo v kinematografe prišlo nadaljevanje filma Izžarevanje z naslovom Doktor Sleep, v katerem igra Ewan McGregor odraslega Dannyja Torranceja. Kingu nikoli ni bila všeč Kubrickov različica Izšžarevanja, ker je zgodbo preveč spremenil. Pa vendar je dovolil, da so v filmu Doktor Sleep tudi posnetki iz Kubrickovega filma.



Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine