Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Film & TV

Spomin na čas, ki ga več ni

Film Charlotte Wells je serija impresij, ki razkrivajo povezanost med očetom in hčerjo.
Oče in hči (igrata ju Paul Mescal in Frankie Corio) se kopata v bazenih, mažeta s kremo, menjavata hotelske sobe, se pogovarjata ter vse to beležita z digitalno kamero. FOTO: promocijsko gradivo
Oče in hči (igrata ju Paul Mescal in Frankie Corio) se kopata v bazenih, mažeta s kremo, menjavata hotelske sobe, se pogovarjata ter vse to beležita z digitalno kamero. FOTO: promocijsko gradivo
Robert Kuret
13. 12. 2022 | 06:00
8:10

V nadaljevanju preberite:

Ta hip bomo težko našli bolj intimen film, kot je prvenec škotske režiserke Charlotte Wells z naslovom Aftersun (2022), tudi letošnji veliki zmagovalec britanskega neodvisnega filma (BIFA) in prejemnik nagrade žirije mednarodnega tedna kritikov v Cannesu. Gre za zgodbo – ki sicer ni zgodba s klasičnim dramaturškim lokom – o enajstletni hčeri Sophii in njenem tridesetletnem očetu Calumu, ki se skupaj odpravita na počitnice po turških resortih.

Da film nima klasične zgodbe, postane hitro opazno: ko namreč spremljamo očeta in hčer (igrata ju Paul Mescal in Frankie Corio), ki se kopata v bazenih, se mažeta s kremo, menjavata hotelske sobe, se pogovarjata ter vse to beležita z digitalno kamero, se lahko kar nekaj časa sprašujemo, kdaj se bo zgodila tista začetna točka preloma, prelom s trenutno vzpostavljenim svetom nekakšne počitniške rutine.

A ekspozicija Aftersun je dolga in namesto vhoda v zgodbo nas potopi v serijo impresij, prizorov brez dramatične gradacije, v katerih spoznavamo odnos med očetom in hčerjo, predvsem pa njuno povezanost. Tudi kamera se včasih ustavi na objektih, medtem ko lahko njuna glasova zgolj slišimo v ozadju ali v kotu kadra vidimo obraz: televizijski zaslon, na katerem lahko v odsevu morda celo prvič v filmu vidimo Calumovo zaskrbljenost, ali pa nastajajoči polaroid ob koncu njunih počitnic, med tem, ko se pogovarjata o preživetem času.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine