Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Oskarji kot avtomobil brez voznika

Bo podelitev zlatih kipcev prvič po tridesetih letih brez voditelja ali pa je pripravljeno posebno presenečenje?
Lanski voditelj Jimmy Kimmel se ni izognil temi spolnega nadlegovanja in politike. In seveda Hollywooda. Foto Reuters
Lanski voditelj Jimmy Kimmel se ni izognil temi spolnega nadlegovanja in politike. In seveda Hollywooda. Foto Reuters
23. 2. 2019 | 12:00
6:15
Kot mesne kroglice brez mesa. Ali avtomobili brez voznika. Tako nekateri svetovni mediji primerjajo letošnjo najpomembnejšo filmsko noč v letu brez voditelja. In to prvič po tridesetih letih in drugič v novejši zgodovini podeljevanja nagrade. Zato so se mnogi spomnili na leto 1989 in nadrealistični otvoritveni debakel s pevskim in plesnim »zmenkom na slepo« Sneguljčice in igralca Roba Lowa.

Takratno prireditev so naslovili z Enajst minut, ki je uničilo Hollywood. Dan potem je 17 hollywoodskih zvezdnikov, skupaj z Billyjem Wilderjem in nekdanjim predsednikom akademije Gregoryjem Peckom, napisalo odprto pismo producentu predstave Allanu Carru, v katerem so navedli, da je bila prireditev »sramota za akademijo in celotno filmsko industrijo«. Carr si ni več opomogel, oskarji 1989 so potopili njegovo kariero. Čeprav je prav tisto leto uvedel stavek, ki je postal ikoničen: In oskarja dobi ... Skratka Hollywood je imel dober razlog imeti voditelja naslednjih trideset let. Za najboljšega sicer še vedno velja ameriški komik Bob Hope, ki je prireditev vodil kar 18-krat, v spominu pa so ostali tudi drugi. Billy Crystal je začel leta 1990 in bil voditelj prireditve še osemkrat, Steve Martin trikrat, Ellen DeGeneres, Chris Rock, Jon Stewart in Jimmy Kimmel po dvakrat. V zadnjih dneh so se pojavili namigi, da bi voditeljica lahko bila Whoopi Goldberg, ki je nenadoma izginila iz dnevnega šova The View. Goldbergova je prva ženska, ki je sama vodila prireditev oskarjev leta 1994 in se potem vrnila na voditeljsko mesto še v letih 1996, 1999 in 2002.


Oskarjevska noč, na katero bi vsi radi pozabili. Vir Youtube
Oskarjevska noč, na katero bi vsi radi pozabili. Vir Youtube


Pomoč s superjunaki


Kljub temu odsotnost voditelja mnogi vidijo tudi kot priložnost, da se najteže pričakovana hollywoodska noč »iznajde« na novo. Oskarji se namreč že nekaj časa bojujejo tudi s slabo gledanostjo. Lansko štiriurno podelitev si je v neposrednem prenosu ogledalo 26,5 milijona Američanov, skoraj dvajset odstotkov manj kot leto prej. Sicer pa je svojih pet minut že decembra dobil igralec in standup komik Kevin Hart, ki je januarja tri dni kraljeval kot izbrani gostitelj, potem pa so na plan potegnili njegove homofobne tvite in vsega lepega je bilo zanj konec, ker se ni hotel opravičiti. Najprej so gostiteljstvo sicer ponudili najbolj zaposlenemu človeku v Hollywoodu (in tudi najbolje plačanemu igralcu po reviji Forbes) Dwaynu Johnsonu, ki pa med snemanjem blockbusterjev ni imel časa.

A raje, kot da bi iskali zamenjavo za sicer ne ravno najbolj hvaležno in tudi ne najbolje plačano delo (po anketah USA Today je kar 95 odstotkov zvestih gledalcev izjavilo, da jih odsotnost voditelja ne moti), so podvojili število podeljevalskih zvezd (Javier Bardem, Angela Bassett, Emilia Clarke, Daniel Craig, Laura Dern, Tina Fey, Elsie Fisher, Samuel L. Jackson, Stephan James, Serena Williams ...), po pisanju revije Hollywood Reporter naj bi producenti zbrali tudi ekipo superjunakov iz Maščevalcev, da bi dodali nekaj nekaj privlačnosti za TV-prenos in premostili luknje med različnimi nagradami.

Sicer pa bo v gledališču Dolby, ki so mu nekoč rekli Kodak in je bilo zasnovano kot prizorišče za oskarje, nastopila tudi legendarna skupina Queen (trenutna postava Brian May in Roger Taylor ter Adam Lambert), ki je v središču nominiranega filma Bohemian Rhapsody. Bette Midler bo izvedla skladbo Where the Lost Things Go iz filma Mary Poppins se vrača, Jennifer Hudson I'll Fight iz RBG in seveda trenutno najpopularnejši duet Bradley Cooper/Lady Gaga nominirano skladbo Shallow iz filma Zvezda je rojena. Shallow je tudi med najzanesljivejšimi dobitniki nagrade, Elton John stavi svojo hišo, da bo slavila v kategoriji najboljše izvirne skladbe. Med nagrajenci se omenja še Glenn Close, ki naj bi prvega oskarja dobila za svojo sedmo nominacijo, in sicer za glavno vlogo v filmu Žena, igralec Mahershala Ali naj bi domov odnesel svojega drugega oskarja za stransko vlogo v filmu Zelena knjiga, Regina King pa prvega za stransko vlogo v Šepetu nežne ulice. Film Alfonsa Cuaróna Roma velja za favorita tako ali tako. Ima deset ­nominacij, tudi za najboljši film in najboljši tuji film, deset nominacij pa ima tudi Najljubša Yorgosa Lanthimosa.


Filmi z več kot eno nominacijo...
Filmi z več kot eno nominacijo...


Tri ure. In še malo ...


Akademija je že pred časom napovedala, da bo tokratna noč krajša in prireditev končana v treh urah. Oskarjevske dobitnike so zaprosili za kratke in čustvene govore ter jih vnaprej omejili na 90 sekund: od sedeža do konca govora. Akademija naj bi čas privarčevala tudi z nekaterimi tehničnimi kategorijami – za fotografijo, montažo, kratke filme in masko – ki bi jih podelili med predvajanjem oglasov.

Po protestu nekaterih znanih imen so odločitev umaknili. Tako v noči na ponedeljek lahko pričakujemo dobre tri ure glamurja, sreče, solz, smeha in zahval. Ali lahko pričakujemo tudi cinizem na račun Hollywooda, kot si ga je lani v zajetnih uvodnih minutah privoščil voditelj Jimmy Kimmel? Ali selfije, ki jih je pred leti uvedla Ellen DeGeneres? Zmedenega dostavljavca pice, ki misli, da nese naročilo v neko pisarno, pristane pa pred milijoni gledalcev? Morda vse to ali pa nič od tega. Če kje, potem v Hollywoodu vedo, da – z voditeljem ali brez – »show must go on«. Predstava se nadaljuje ...
Nobena od slovenskih televizijskih postaj prireditve ne bo neposredno prenašala, bo pa posnetek na voljo na Planetu TV v ponedeljek ob 22.30. Neposredni prenos bo sicer od 2. ure v ponedeljek zjutraj na voljo na HTV1, ORF 1 in Pro7.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine