Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Najvišja nagrada neustrašnemu režiserju

Zlati medved filmu Ni zla iranskega režiserja Mohameda Rasulofa, ki ima prepoved snemanja in potovanja.
Del iranske filmske ekipe, ki je film Ni zla posnela na konspirativen način. FOTO: Reuters
Del iranske filmske ekipe, ki je film Ni zla posnela na konspirativen način. FOTO: Reuters
2. 3. 2020 | 07:56
2. 3. 2020 | 15:05
4:11
Iranski režiser Mohamed Rasulof, ki je bil zaradi »propagande« in »ogrožanja državne varnosti« v Iranu obsojen na leto dni zapora, pred dokončno odločitvijo sodišča pa ne sme zapuščati države, je za film Ni zla na Berlinalu prejel zlatega medveda.

Film z angleškim naslovom There is no evil je sestavljen iz ohlapno povezanih štirih zgodb, vse pa se posvečajo soočanju z moralnimi in etičnimi dilemami ob izvrševanju smrtnih kazni, pa najsi gre za rablje ali žrtve oziroma njihove svojce.



Najvišjo nagrado berlinskega festivala je sprejela iranska filmska ekipa, med njimi tudi režiserjeva hčerka Baran Rasulof. Kot je dejal producent Farzad Pak, gre za izjemen filmski projekt, saj so vsi sodelujoči, vključno z igralci in igralkami, z odločitvijo za sodelovanje pri snemanju »ogrozili svoja življenja.«

Rasulofa so že leta 2010 obsodili na šest let zapora, ker je brez dovoljenja posnel film, kasneje je bila kazen skrajšana na eno leto. Pred tremi leti je bil znova obsojen na zaporno kazen, zasegli so mu potni list in mu izdali prepoved potovanja in snemanja, vendar se iranskemu režimu ni uklonil. Režiser, ki je v preteklosti že pobiral nagrade na različnih filmskih festivalih, vključno s canskim, pa je tokrat doživel svoj največji uspeh.
 

Medved za življenjsko delo Helen Mirren


Žirija, ki ji je predsedoval britanski igralec Jeremy Irons, je častnega medveda za življenjsko delo podelila igralki Helen Mirren, ki je pustila velik pečat s številnimi interpretacijami kompleksnih značajev. Veliko nagrado je žirija namenila filmu Elize Hittman Nikoli redko včasih vedno (Never Rarely Sometimes Always) z zgodbo o neželeni nosečnosti.

Po velikem uspehu na nedavni podelitvi oskarjev, kjer je slavil Parazit, je korejski film doživel nov uspeh. Srebrnega medveda za režijo je prejel južnokorejski režiser Hong Sangsu za film Ženska, ki je pobegnila (The Woman Who Ran), ki pripoveduje o ženski, ki se po dolgih letih osamosvoji od moža in spet zaživi individualno življenje.

Srebrnega medveda za najboljšo igralko je žirija prisodila nemški igralki Pauli Beer za vlogo v filmu Undine režiserja Christiana Petzolda, italijanski igralec Elio Germano pa je enakega medveda prejel za vlogo v filmu Skrit (Volevo nascondermi) v režiji Giorgia Dirittija.

Baran Rasulof se je na podelitvi nagrad v Berlinu prek medmrežja uspelo povezati s svojim očetom. FOTO: Reuters
Baran Rasulof se je na podelitvi nagrad v Berlinu prek medmrežja uspelo povezati s svojim očetom. FOTO: Reuters


Kar se tiče scenarijev, sta zmagovalca Fabio in Damiano D'Innocenzo, ki sta srebrnega medveda za najboljši scenarij prejela za film Slabe zgodbe (Favolacce), ki sta ga tudi režirala. Za izjemen umetniški prispevek je srebrnega medveda prejel nemški snemalec Jürgen Jürges, in sicer za eksperimentalni film DAU režiserjev Ilje Hrzanovskega in Jekaterine Oertel, ki sta orisala življenje ruskega fizika Leva Landaua, ki je leta 1962 prejel tudi Nobelovo nagrado.

Nagrada občinstva za najboljši igrani film in nagrada ekumenske žirije v festivalskem sklopu Panorama je pripadla srbsko-francosko-nemško-hrvaško-slovensko-bosanski koprodukciji Oče režiserja Srdana Golubovića. Na jubilejnem, 70. festivalu so sicer prikazali 340 filmov in tokrat podelili tudi posebno nagrado – srebrnega medveda 70. Berlinala.

Prejela ga je francoska komedija Izbrisati zgodovino (Effacer l'historique), ki predstavlja tri nenavadne like, ki so se odločili zaradi medijskih zlorab napovedati vojno tehnološkim gigantom.

Helen Mirren je prejela častnega medveda za življenjsko delo. FOTO: AFP
Helen Mirren je prejela častnega medveda za življenjsko delo. FOTO: AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine