Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Nagrada lux filmu Bojevnica

Filmsko nagrado Evropskega parlamenta je prejel film režiserja Benedikta Erlingssona. 
 S svojim drugim filmom Bojevnica poskuša režiser na hudomušen način speti zgodbo o okoljevarstveni vnemi in materinstvu v zrelih letih. FOTO: Promocijsko Gradivo
 S svojim drugim filmom Bojevnica poskuša režiser na hudomušen način speti zgodbo o okoljevarstveni vnemi in materinstvu v zrelih letih. FOTO: Promocijsko Gradivo
P.V.
14. 11. 2018 | 13:45
14. 11. 2018 | 14:17
2:11
Letošnjo filmsko nagrado lux, ki jo podeljuje Evropski parlament v Strasbourgu, je prejel film Bojevnica islandskega režiserja Benedikta Erlingssona. Za nagrado so se letos potegovali trije filmi, namen nagrade pa je v prvi vrsti podpreti evropsko kinematografijo ter spodbuditi razmišljanja o izzivih sodobnega boja proti podnebnim spremembam ter o drugih temah, ki se soočajo z okoljevarstveno problematiko. 

»Ponosno stojimo v prvih vrstah boja proti podnebnim spremembam,« je pred razglasitvijo zmagovalca poudaril Antonio Tajani, predsednik Evropskega parlamenta ter pojasnil, da še nikoli ni bilo tako težko izbrati zmagovalcev. 



V Bojevnici ženska v srednjih letih bije ekološki boj in se poigrava z idejo materinstva. 50-letna Halla na Islandiji dela kot zborovodja, njena prava strast pa je okoljevarstvo. Ostro nastopa proti energetskim lobijem ter električnim velikanom, ruši daljnovode ter se spretno izogiba nadzornim sistemom. Nato se zaplete, saj je junakinja soočena z novimi ovirami, ki jih prinaša usklajevanje materinstva z družbenim angažmajem. 

Islandski režiser in igralec Erlingsson v svojem drugem filmu na hudomušen način prikaže bojevnico, ki poskuša izpolniti svoje ekološko poslanstvo. Poslancem Evropskega parlamenta pa je ob prejemu nagrade sporočil, da so kot politiki pogumni, saj se soočajo z izzivi boja proti podnebnim spremembam.  Za nagrado sta se sicer potegovala še Styx avstrijskega režiserja Wolfganga Fischerja in dokumentarec Druga stran vsega srbske režiserke Mile Turajlić.

Lansko leto je evropske parlamentarce prepričala filmska zgodba o mladi predstavnici ljudstva Samije v režiji Amande Kernell, predlani pa je slavila nemško-avstrijsko-romunska koprodukcija Toni Erdmann.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine