Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Na 53. filmskem festivalu v Karlovih Varih v tekmovalni selekciji tudi filma Olma Omerzuja in Sonje Prosenc

Omerzu je v osrednji tekmovalni program prodrl s češko koprodukcijo Zimske muhe, Prosenčeva pa s slovensko Zgodovina ljubezni.
Zimske muhe režiserja Olma Omerzuja. FOTO: Arhiv Slovenskega filmskega centra
Zimske muhe režiserja Olma Omerzuja. FOTO: Arhiv Slovenskega filmskega centra
V. U.
29. 5. 2018 | 18:00
30. 5. 2018 | 10:41
3:26
Znani so filmi, ki jih bodo v Karlovih Varih, na 53. izdaji tamkajšnjega filmskega festivala, ki se bo začel 29. junija, prikazali v osrednjem tekmovalnem programu.

V osrednjo tekmovalno selekcijo sta prodrla tudi filma s podpisoma slovenskih režiserjev. Češka koprodukcija Zimske muhe, ki jo je režiral Olmo Omerzu, in slovenska Zgodovina ljubezni Sonje Prosenc. Oba bosta na festivalu doživela svetovno premiero.

Pomerila se bosta v konkurenci filmov režiserjev, kot so Radu Jude iz Romunije, Ana Katz iz Argentine, Sébastien Pilote iz Kanade, Peter Brunner iz Avstrije, Ivan Tverdovski iz Rusije, Joseph Madmony iz Izraela, Natalia Cabral iz Dominikanske republike, Oriol Estrada iz Španije, Paweł Maślona iz Poljske, Ömür Atay iz Turčije in domačin Adam Sedlák. Organizatorji festivala napovedujejo širok izbor filmskih slogov in žanrov.

Prizor iz Zgodovine ljubezni režiserke Sonje Prosenc. FOTO: Arhiv Slovenskega filmskega centra
Prizor iz Zgodovine ljubezni režiserke Sonje Prosenc. FOTO: Arhiv Slovenskega filmskega centra

 

Filma o fantovskem prijateljstvu in materinih skrivnostih
 

Kot zapišejo na Slovenskem filmskem centru, predstavlja zgodba Zimskih muh navihanega, samozavestnega Máro in malce čudaškega Heduša, ki se odpravita dogodivščinam naproti v ledena prostranstva. Film označujejo za film ceste o muhah, ki včasih brenčijo naokrog tudi sredi zime.

Zgodba – preden se konča na policijski postaji – pripoveduje o izmuzljivih vezeh fantovskega prijateljstva ter neukrotljivi želji po doživetjih. Gre za češko-slovensko-poljsko-slovaško koprodukcijo, v kateri igrajo Tomáš Mrvík, Jan Uher, Lenka Vlasáková in drugi.

Zgodovina ljubezni sledi zgodbi Ive, ki med žalovanjem za materjo, umrlo v nesreči, odkrije njeno skrivno razmerje z opernim dirigentom Erikom. Njene predstave o družini se začnejo rušiti, kar ji omogoči, da ubeži bolečini in se raje prepusti jezi. Pogrezne se v popolnoma drugačen svet, kot ga je vajena, a ko preboli prvo razočaranje in občutek izdaje, ugotovi, da lahko z Erikom deli svojo izgubo.

V glavnih vlogah Zgodovine ljubezni nastopajo mednarodno uveljavljeni Norvežan Kristoffer Joner (Val, Povratnik ...), mlada slovenska igralca Doroteja Nadrah in Matej Zemljič, Matija Vastl v vlogi njunega očeta, v manjši vlogi nastopa tudi Katarina Stegnar, s katero je režiserka sodelovala že pri svojem prvem celovečernem filmu Drevo

Flm je nastal kot prva slovensko-italijansko-norveška koprodukcija, ustvarjala pa ga je mednarodna ekipa. Del filma je bil posnet v Italiji, del v Ljubljani in okolici. 


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine