Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Lara iz predala pobira nagrade

Na češkem filmskem festivalu Karlovi Vari so nagradili nemški film Lara po scenariju Blaža Kutina.
Scenarist, režžiser in prevajalec Blažž Kutin. Foto Jure Eržen
Scenarist, režžiser in prevajalec Blažž Kutin. Foto Jure Eržen
11. 7. 2019 | 10:45
3:13
Že skoraj pozabljen, nekoč pa obetaven scenarij, ki pri nas ni prepričal odločevalcev, da je vreden realizacije, je slovenskemu scenaristu in režiserju Blažu Kutinu na nedavno končanem filmskem festivalu v Karlovih Varih naredil veselje. Po njem je nemški režiser Jan-Ole Gerster posnel film Lara in zanj prejel posebno nagrado žirije, za glavno vlogo pa je bila nagrajena tudi igralka Corinna Harfouch.

Lara praznuje svoj 60. rojstni dan, njen sin Viktor, nadobudni pianist, pa se na ta dan veseli razprodanega koncerta. Namesto materinskega ponosa in sreče pa Laro oblijejo povsem drugačna čustva. Ozre se na svoje (izgubljeno) življenje, svoje neizživete sanje, kompleksen odnos s sinom in obžaluje, da sama nikoli ni postala slavna pianistka. To je kratek sinopsis slavnega scenarija, ki ga je Blaž Kutin pred več kot trinajstimi leti razvijal na mnogih scenarističnih delavnicah in je na mednarodnih rdečih preprogah dvignil precej prahu.

Nemška igralka Corinna Harfouch je za vlogo Lare v Karlovih Varih prejela nagrado. Foto Arhiv Cineuropa
Nemška igralka Corinna Harfouch je za vlogo Lare v Karlovih Varih prejela nagrado. Foto Arhiv Cineuropa


Leta 2006 je zanj prejel nagrado Media New Talent of the European Union Award, ki mu jo je na filmskem festivalu v Cannesu izročila Viviane Reding. V Sarajevu je pobral še nagrado CineLink in scenarij pilil na delavnicah Script, Connecting Cottbus, Netherlands Coproduction Platform, Balkan Fund in nenazadnje na prestižni delavnici Ateliers D'Angers, ki jo je organizirala francoska igralka Jeanne Moreau.

A prah okoli Lare se je polegel, ko ji pri nas niso priznali potenciala in Kutin jo je spravil v predal. Od delavnic, po katerih je sledil strokovnjaku za scenarije Franzu Rodenkirchnu, je Kutin sicer odnesel veliko. »Dobra stran delavnic je, da si med ljudmi, ki počnejo isto kot ti. Ti lahko svetuješ njim, oni pa tebi.«



Potem pa je naključje hotelo, da je pred tremi leti spoznal nemškega režiserja Jana-Oleja Gersterja, ki je iskal zgodbo, da bi jo posnel. Lara se mu je zdela ravno pravšnja. Skupaj sta nekatere prizore priredila za nemški kulturni prostor, prilagodila nekaj dialogov in lokacij in nato je Gerster po scenariju posnel film. »Razen omenjenih stvari je bila verzija scenarija ista kot leta 2006,« je povedal Kutin, ki mu ni bilo težko sprejeti kompromisov in prepustiti režije svoje zgodbe nekomu drugemu. Saj sicer filme po svojih scenarijih, kot so Nikoli nisva šla v Benetke, Toplo za ta letni čas in Poslednji dan Rudolfa Nietscheja, režira sam. »Predvsem sem vesel, da sta tema in sporočilo filma ostala taka, kot sem si ju zamislil in da ju dojame tudi občinstvo,« o univerzalnosti in brezčasnosti svoje zgodbe pravi Kutin. Lara po nagradah na Češkem v Nemčiji prihaja v kino novembra. Kdaj jo bomo videli pri nas, še ni znano.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine