Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Krvava avgustovska noč, ko so umrla šestdeseta

Mineva pol stoletja od umora Sharon Tate. Charles Manson je verjel, da bodo umori slavnih sprožili medrasno vojno.
Charles Manson je bil v času umorov star 34 let. FOTO: Afp
Charles Manson je bil v času umorov star 34 let. FOTO: Afp
9. 8. 2019 | 06:02
9. 8. 2019 | 09:40
6:56
Pokol v hiši na 10050 Cielo Drive sredi Los Angelesa je za mnoge pomenil konec zlate hipijevske dobe Hollywooda. Sharon Tate pač ni bila kdorkoli. Izjemna lepotica, ki se je skoraj sramovala svoje nenadkriljive lepote, soproga vzpenjajočega se zvezdnika režije Romana Polanskega, bodoča mama. V devetem mesecu nosečnosti je njeno sanjsko življenje prekinila »družina« Manson.

Mineva pol stoletja od enega najhujših zločinov, ki so pretresli meko ameriškega zvezdništva. V noči na 9. avgust leta 1969 je četverica vdrla v hišo in ubila pet oseb. Charles Watson, Susan Atkins, Patricia Krenkwinkel in Linda Kasabian bi bili čisto lahko povsem navadni mladi ljudje, če jih ne bi »uročil« Charles Manson.

Vodja kulta, ki se je naslajal nad skladbo Helter Skelter, verjel, da bo svet pokleknil pod apokalipso in da bodo umori slavnih sprožili vojno. Po »črni noči, ko so umrla šestdeseta«, kakor je v svoji knjigi Five to Die zapisal novinar Ivor Davis, apokalipse ni bilo, je pa hollywoodska srenja doživela konkretno streznitev.

Sharon Tate in Roman Polanski sta bila središče družabnega življenja v Hollywoodu. FOTO: Afp
Sharon Tate in Roman Polanski sta bila središče družabnega življenja v Hollywoodu. FOTO: Afp


Roman Polanski, takratni hollywoodski čudežni deček, je bil na službeni poti v Evropi. Soproga Sharon Tate bi ga seveda spremljala, če se ne bi bližal datum poroda njunega prvega otroka. Par, ki je skupaj zaigral v uspešnici Ples vampirjev, je konec 60. let veljal za središče družabnega življenja v Hollywoodu. Mlada, lepa in uspešna.

Čeprav je bila 26-letna Sharon Tate talentirana igralka, je tragično, da se je njeno ime zapisalo v zgodovino zaradi enega najbolj odmevnih pokolov v zgodovini ZDA. Ne nazadnje je ravno to tisto, kar si je Charles Manson tudi želel. Priti v zgodovino.


Glasbenik, ki je sanjal, da bo slavnejši od Beatlov


Nekdanji kaznjenec, ki je velik del svojega življenja preživel po različnih vzgojnih zavodih – svoj prvi manjši zločin je storil pri dvanajstih letih –  se je pred umori kot zelo povprečen kantavtor nekaj časa celo ukvarjal z glasbo. Začel je poslušati The Beatles in sanjal, da bo nekoč bolj popularen kot liverpoolska četverica. Morda mu je to za nekaj časa celo uspelo, a iz povsem drugačnih razlogov.

Ko so ga leta 1968 izpustili iz zapora, je počasi začel ustvarjati kult – družino Manson. Njegov nenavadni šarm in nadarjenost za agitiranje sta pritegnila predvsem mlade samotarje, ki so pobegnili od doma. »Zelo pozitivna sila sem, ki zbira negativce,« je iz zapora pisal prijatelju.

Charles Manson je umrl v zaporu, star 83 let. FOTO: Reuters
Charles Manson je umrl v zaporu, star 83 let. FOTO: Reuters


Veliko njegovih privržencev so predstavljale mlade, belopolte ženske iz izobraženih družin, ki jim je bilo doma dolgčas ali pa so se počutile kot črne ovce. Do rojstva družine Manson tako ni bilo daleč. Privrženci so kasneje trdili, da jih je Manson povsem začaral; storili so vse, kar je hotel od njih. Koliko so imele posredi droge, bil je le vrhunec hipijevstva, je vprašanje zase.

Avgusta 1969 je Manson sklical člane družine in napovedal, da je čas za Helter Skelter (ena najbolj kaotičnih skladb The Beatles, ki je bila hkrati Mansonova najljubša. Zanj je pomenila dokončno apokalipso.).

Susan Atkins je umrla v zaporu, stara 61 let. FOTO: Reuters
Susan Atkins je umrla v zaporu, stara 61 let. FOTO: Reuters


Nekaj svojih najbolj zaupanja vrednih privržencev je poslal, da zagrešijo prve umore belopolte filmske elite in jih podtaknejo temnopoltim ter tako zanetijo medrasno vojno. Watson, Atkinsonova, Krenkwinklova in Kasabianova so vdrli v hišo na aveniji Cielo Drive, saj je Manson zmotno mislil, da tam stanuje glasbeni producent Terry Melcher, s katerim je imel neporavnane račune še iz časa svoje glasbene »kariere«.

Četverica je Sharon Tate zabodla, medtem ko jih je rotila za življenje svojega še nerojenega otroka. Pretepli, zabodli oziroma ustrelili so še zvezdniškega frizerja Jaya Sebringa, dedinjo Abigail Folger in pisatelja Wojciecha Frykowskega. Peta žrtev je bil osemnajstletni Steven Parent, ki je bil tam po golem naključju.

Susan Atkins je po koncu pokola z brisačo, namočeno s krvjo Sharon Tate, na vhodna vrata hiše napisala besedo 'Pig' (prašič). Romana Polanskega so o ženinem umoru obvestili po telefonu. Naslednjo noč je Manson s šestimi pajdaši vdrl še v hišo poslovneža Lena LaBiance in ubil njega ter soprogo.

Avenija Cielo Drive je prav zaradi enega od najodmevnejših pokolov v zgodovini ZDA postala turistična zanimivost. FOTO: Afp
Avenija Cielo Drive je prav zaradi enega od najodmevnejših pokolov v zgodovini ZDA postala turistična zanimivost. FOTO: Afp


Smrtna kazen, spremenjena v dosmrtno ječo


Policija je potrebovala kar nekaj časa, da je povezale te umore z Mansonovo družino, katere člani so prebivali na ranču zunaj Los Angelesa. Za preboj v primeru je bila »kriva« predvsem Susan Atkins, ki so jo zaprli zaradi manjšega prekrška, nakar je sojetnici priznala, da je umorila Sharon Tate. Družina Manson je tako doživela zadnji udarec – vpletenost v umor znane igralke so po vrsti priznali tudi ostali trije. Linda Kasabian je pričala proti vodji kulta in tako poskrbela, da so ga obsodili

Charlesa Mansona je sodišče spoznalo za krivega in mu prisodilo smrtno kazen, ki pa so jo kasneje spremenili v dosmrtni zapor. Svobode ni nikoli dočakal, kljub temu, da je večkrat zaprosil za pogojni izpust. 19. novembra leta 2017 je umrl v zaporu, star 83 let. Njegova karizma tudi med rešetkami ni izgubila veličine, saj je dnevno prejemal pisma s prošnjami za poroko. Dvakrat poročen, ovdovel in ločen, se je leta 2014 v zaporu skorajda poročil še tretjič.

Patricia Krenwinkel še vedno ždi za rešetkami – je najdlje zaprta jetnica v kalifornijski zgodovini.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine