Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Film & TV

Kako so rockerji financirali izjemne filme

Eric Idle je razkril ozadje financiranja kultnega filma Monty Python in sveti gral.
Eric Idle je spregovoril o finaciranju filmov. FOTO: arhiv studia
Eric Idle je spregovoril o finaciranju filmov. FOTO: arhiv studia
13. 3. 2021 | 06:00
13. 3. 2021 | 13:03
3:23
Montypythonovec Eric Idle je pred kratkim razkril ozadje financiranja kultnega filma Monty Python in sveti gral, ki je prišel v kinodvorane leta 1975. Komedijo, ki temelji na staroangleških mitih in pripovedkah o kralju Arturju, sta režirala monthypythonovca Terry Gilliam in Terry Jones.

<em>Monty Python in sveti gral</em> so snemali na Škotskem. FOTO: arhiv studia
Monty Python in sveti gral so snemali na Škotskem. FOTO: arhiv studia

Seveda so poleg naštetih treh aktivno sodelovali tudi Graham Chapman, John Cleese in Michael Palin. Idle je povedal, da so člani zasedbe Led Zeppelin prispevali 31.500 takratnih angleških funtov, Pink Floyd Music 21.000, pevec skupine Jethro Tull Ian Anderson pa 6300. Ob upoštevanju inflacije bi danes vložek skupine Led Zeppelin znašal približno 336.000 britanskih funtov (približno 391.310 evrov), zasedbe Pink Floyd okoli 224.000 in Andersona približno 67.000. Sicer pa so v film vložili še producent Michael White, ki je takrat prispeval 78.750 funtov, Island Records 21.000, Charisma Records 5250, ekipa piscev besedil Tima Ricea Heartaches 5250 in Chrysalis Records 6300. Proračun filma je takrat znašal 175.350 britanskih funtov.

Idle je povedal, da jih nihče od vlagateljev ni obiskal, ko so snemali v gradu na Škotskem, in se pošalil, da si tudi s toliko zbranega denarja niso mogli privoščiti konjev. Sta se pa vsaj dva zeppelinovca, Robert Plant in Jimmy Page, z njimi družila na filmski premieri. Po nekaterih ocenah naj bi s filmom zaslužili približno 175 milijonov ameriških dolarjev. Vsi financerji filma so bili deležni tudi dela prihodkov od broadwayskega muzikala Spamalot, narejenega po tem filmu.

<em>Brianovo življenje</em> so posneli v Monastirju v Tuniziji. FOTO: arhiv studia
Brianovo življenje so posneli v Monastirju v Tuniziji. FOTO: arhiv studia

George je rešil Briana


Monthypythonovcem je pri financiranju še enega kultnega filma priskočil na pomoč George Harrison. Ko je korporacija EMI odtegnila finance za film Brianovo življenje, ki je prišel v kinodvorane leta 1979, je Idle poklical Harrisona po telefonu za pomoč in ta je odvrnil »urejeno«. To je bil prvi film Harrisonove filmske produkcijske hiše HandMade Films.

V intervjuju za revijo Rolling Stone leta 2018 je Idle povedal, da jim je Harrison pomagal, ko so bili res na psu. »Nihče ni maral filma Brianovo življenje razen Georgea Harrisona, ki je vanj vložil denar. Ne bi nam uspelo posneti filma, če ne bi on zastavil hiše in tako dobil denar od banke.«

Idle se je spomnil, kako mu je Harrison vlil optimizem in dvignil duha. »Nekoč sem se mu potožil ob snemanju Brianovega življenja, da je res težko snemati z Michaelom Palinom in Johnom ­Cleesom. On se je pa nasmehnil in dejal: 'No, pa si predstavljaj, kako je iti v snemalni studio z Lennonom in McCartneyjem.' Odvrnil sem mu: 'Imaš prav. Sem razumel sporočilo in bom utihnil.' Takrat sem spoznal, da sva imela podobno vlogo v svoji skupini.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine