Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Zavezanec za dva luksuzna avtomobila plačal 219.000 evrov davka

Na Fursu v postopkih nadzora preverjajo, kje se v tujini registrirana vozila nahajajo in uporabljajo. 
FOTO: Denis Balibouse/Reuters
FOTO: Denis Balibouse/Reuters
P. V.
18. 12. 2019 | 08:40
18. 12. 2019 | 10:03
1:53
Na Finančni upravi RS (Furs) so zaključili prvi nadzor pri zavezancih, ki svoje luksuzne avtomobile registrirajo v tujini, čeprav jih uporabljajo v Sloveniji, ter se na ta način želijo izogniti plačilu davka.

Doslej so zaključili en postopek inšpekcijskega nadzora, v katerem so davčnemu zavezancu, ki je dve luksuzni vozili registriral v tujini, naložili za 219.000 evrov dodatnega davka. 



FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Na Fursu ugotavljajo, da je ena izmed pogostih oblik zlorab ta, da slovenski rezident kot fizična oseba v drugi državi članici EU ustanovi družbo zgolj zato, da prek nje izvede nakup in registracijo luksuznih vozil. Na ta način se izogne plačilu davka v Sloveniji. V postopkih nadzora nato na finančni upravi ugotavljajo, kje se vozila tudi dejansko uporabljajo.

Ker dokazovanje uporabe v tujini registriranih vozil temelji na mednarodnem sodelovanju in izmenjavi informacij, so postopki nadzora načeloma dolgi. Zaradi tega je bil v tem času zaključen zgolj en postopek nadzora, kjer je bilo ugotovljeno, da je slovenski pravni zavezanec v Sloveniji kupil dve osebni vozili visokega cenovnega razreda ter pri tem navedel naziv in naslov svoje poslovne enote v tujini. V postopku nadzora je bilo nato ugotovljeno, da sta obe vozili registrirani v drugi državi članici, vendar se dejansko nahajata in uporabljata v Sloveniji. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine