Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Z enim klikom do zbira podatkov o prostoru

Ministrstvo za okolje in prostor je odprlo e-dostop do prostorskih in upravnih aktov s področja graditve.
Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen FOTO: Igor Zaplatil
Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen FOTO: Igor Zaplatil
Božena Križnik
9. 5. 2018 | 16:00
2:53
Ljubljana – Kdor želi vedeti, kaj se dogaja v slovenskem fizičnem prostoru, kakšna je predvidena raba zemljišč na katerem koli koncu Slovenije, kje je perspektivna lokacija za investiranje, ali ima (novejša) stavba gradbeno in uporabno dovoljenje itn., ga od odgovorov loči le še klik z miško. Vstopni portal je Prostorski informacijski sistem (PIS), in je inovacija ekipe na ministrstvu za okolje in prostor. Pravijo, da takega sistema ni najti nikjer v Evropi.

Njegov poglavitni del je grafični pregledovalnik, ki zajema državne in občinske prostorske načrte, iz katerih bo razbrati tudi namensko rabo prostora, omejitve v prostoru, pa tudi podatke o gradbenih in uporabnih dovoljenjih od druge polovice leta 2015 naprej. Seveda so vključene le občine, ki so že sprejele občinske prostorske (in podrobne prostorske) načrte, preostalih okoli 50 pa naj bi sistem spodbudil, da bodo z načrti pohitele. Časa imajo po zakonu o urejanju prostora tako ali tako le še do leta 2021. Podatke bodo nadgrajevali, najbrž tudi z vnosi za nazaj. Kot je ob današnji predstavitvi povedala ministrica Irena Majcen, je PIS del projekta eProstor, ki naj bi ga zaključili leta 2021, ko bodo vloge za izdajo gradbenega dovoljenja, pa tudi sama izdaja popolnoma digitalizirane.
 

Dostop do podatkov je preprost


Portal bo uporaben tako za potencialne investitorje kot tudi vsakega posameznika, ki se odloča o nakupu zemljišča, lastnika parcele ali zgradbe, ki bo želel informacijo o pravnem stanju glede na prostorske načrte, za upravne enote, prostorske načrtovalce, projektante, nosilce urejanja prostora, kot tudi za politike, ki sprejemajo odločitve o prostorskem razvoju. Dostop do podatkov je preprost, vsakdo lahko pridobi podatke in dokumente v zvezi z zemljišči in stavbami za vso državo, razen tistih, ki vsebujejo osebne podatke.

Vpogled v prostorske akte vključuje dostop do združenih informacij o uradnih objavah, datumih veljavnosti, povezanih in podrejenih prostorskih aktih ter do podrobne kartografske dokumentacije. Z odpiranjem podatkov, ki jih zbira in hrani, želi ministrstvo posameznikom in investitorjem omogočiti preprost in hiter dostop do tistih prostorskih podatkov, ki so ključni za odločanje v začetnih fazah investicijskih namer, do podatkov o izdanih gradbenih in uporabnih dovoljenjih, kar je pomembno za spremljanje dogajanja v prostoru.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine