Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Vodstvo Gorenja se seli v Ljubljano

Hisense namerava v Sloveniji postaviti center za vse evropske operacije za skupino.
Foto Tomi Lombar
Foto Tomi Lombar
29. 10. 2019 | 08:32
29. 10. 2019 | 12:01
3:31
Ljubljana - V Skupini Gorenje, ki je že dobro leto v lasti Hisensa se nadaljujejo postopki integracije v kitajsko multinacionalko. Tako bodo upravni del Gorenja preselili v Ljubljano, Velenje pa bo postalo proizvodno središče, so sporočili iz družbe.

V Gorenju pojasnjujejo, da namerava Hisense v skladu z napovedmi Gorenje in Slovenijo postaviti za center vseh evropskih operacij za skupino Hisense.

»Prilagoditev organizacijske strukture novemu poslovnemu okolju, znotraj katerega delujemo kot del korporacije Hisense, zahteva nadaljnjo optimizacijo učinkovitosti ter vitkejšo, funkcijsko organizacijo Skupine Gorenje, v celoti usklajeno z organizacijo skupine Hisense. Zaključni koraki integracije tako zajemajo tudi ločitev proizvodnega dela Gorenja od upravnega dela podjetja, vzpostavitev skupnih regijskih servisnih in storitvenih centrov ter združevanje prodajnih poslovnih enot v tujini,« pojasnjujejo v Gorenju.



Tako bodo korporacijske podporne funkcije za celotni evropski del skupine Hisense sodile pod podjetje Hisense Europe s sedežem v Ljubljani. Zaposleni, katerih delovna mesta so vezana na upravo, bodo v prihodnje zaposleni v podjetju Hisense Europe, kljub temu pa bodo nekatere funkcije ostale na lokaciji v Velenju, pojasnjujejo v Gorenju.


Združevanje enot


Dodajajo, da bodo zaradi neugodne situacije na trgu dela in težav s pridobivanjem ustreznih kadrov bomo vzpostavili nekatere skupne funkcije tudi na lokaciji v Velenju ter jih organizirali kot skupne storitve in kompetenčne centre za vso Evropo oziroma skupino Hisense, te iste funkcije pa ukinili v drugih državah. Dokončali bodo tudi združevanje Gorenjevih in Hisensovih poslovno prodajnih enot po posameznih trgih v Evropi in regiji nekdanji sovjetskih republik, ki bodo po posameznih trgih z novim letom postale eno podjetje.
Velenje naj bi bilo proizvodno središče. Foto Jože Suhadolnik
Velenje naj bi bilo proizvodno središče. Foto Jože Suhadolnik


Gre za nadaljevanje integracijskih procesov v Gorenju, ki tečejo že vse leto. Del tega je tudi reorganizacija na poslovnem delu, v okviru katere so število zaposlenih zmanjšali za 270, več kot sto jih dalo odpoved, hkrati je družba v proizvodnji v Velenju zaposlila okoli 370 novih delavcev. Kot smo poročali, zaposleni v Velenju izražajo nezadovoljstvo zaradi višjih norm in terjajo višje plače.


Center tudi v Valjevu


Skupina Gorenje skupaj zaposluje 11.000 ljudi, od tega okoli 6500 v Sloveniji. Druga pomembna proizvodna destinacija je Srbija, kjer imajo proizvodne obrate v Valjevu in Zaječarju.  V Gorenju Valjevo za prihodnje leto načrtujejo začetek proizvodnje nove generacije zamrzovalnih skrinj in nove generacije samostojnih hladilnikov širine 600 milimetrov. »Cilj je, da Valjevo postane Hisensov in Gorenjev center za hladilno-zamrzovalne aparate za vso Evropo,« so nedavno za Delo pojasnili v našem proizvajalcu bele tehnike. V Valjevu so ta mesec zahtevali 15-odstotno zvišanje plač in grozili s petdnevno stavko, ki pa je za zdaj niso napovedali.
 
   
 
 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine