Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Tibor Šimonka pravi, da gre za napad nanj

Minister Han pozval družbo Sij k premisleku o izplačilu dividend, uveden je tudi nadzor nad štirimi hčerinskimi podjetji.
FOTO: Jože Suhadolnik Suhadolnik Jože
FOTO: Jože Suhadolnik Suhadolnik Jože
15. 6. 2023 | 18:02
15. 6. 2023 | 18:07
5:51

Družbe, ki so dobile državno pomoč za blaženje posledic drage elektrike, ne smejo izplačevat dividend. Omejitev pa ne velja za krovne družbe, če so hčerinske prejele pomoč. Skupščina Sija, Slovenske industrije jekla, se je odločila za izplačilo 5,8 milijona evrov dividend. Minister Han je zato izplačilo pomoči zamrznil in jim poslal inšpekcijo. Na majski skupščini je Republika Slovenija kot četrtinska lastnica glasovala za izplačilo dividend, je razvidno iz zapisnika skupščine. Agencija SPIRIT zadolžena za izplačilo pomoči.

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je danes na podlagi prejetih informacij o možnem izplačilu dividend družbe Sij pozval to družbo, da njene hčerinske družbe prejeto pomoč vrnejo, če bodo dividende izplačane. Na podlagi prejetih informacij bo pristojna agencija Spirit Slovenija tudi začasno zamrznila nadaljnja izplačila zadevnim štirim hčerinskim podjetjem Sij Acroni, Sij Metal Ravne, Sij ZIP Center in Sij Ravne Systems ter uvedla nadzor nad podjetji, da ugotovi skladnost njihovega poslovanja z zadevnim zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize ter pravili o državnih pomočeh, so sporočili iz MGTŠ.

Spomnimo, Skupščina Sija, v kateri ima družba Dilon (v lasti ruske družine Zubicki) 72,2-odstotni delež osnovnega kapitala (74,3 odstotka glasovalnih pravic), med lastniki pa sta še Republika Slovenija (25 odstotkov osnovnega kapitala), je konec maja sklenila, da bo od 102,7 milijona evrov bilančnega dobička za izplačilo dividend za lani namenila 5,8 milijona evrov oziroma 6,01 evra bruto na delnico. Rebpublika Slovenija je - tako zapisnik skupščine, ki je javno dosegljiv na Ajpes - glasovala za izplačilo dividend.

Krovna družba Sij za pomoč ni zaprosila in je ni dobila. Pomoč so zaprosila štiri hčerinska podjetja Sija, in sicer jim je bilo doslej izplačanih dobrih 2,42 milijona evrov pomoči.

Zakaj varovalka ne deluje

Minister Matjaž Han pri tem poudarja: »Osnovni namen zakona je pomagati slovenskemu gospodarstvu oziroma podjetjem, ki jih je prizadela energetska kriza. Slovenskim podjetjem smo namenili 400 milijonov evrov javnega denarja. Vsekakor ni bil namen dajati državno pomoč podjetjem, ki te pomoči ne potrebujejo tako nujno.«

Agencija Spirit Slovenija bo tudi začasno zamrznila nadaljnja izplačila zadevnim štirim hčerinskim podjetjem Sij Acroni, Sij Metal Ravne, Sij ZIP Center in Sij Ravne Systems. FOTO: Tadej Regent
Agencija Spirit Slovenija bo tudi začasno zamrznila nadaljnja izplačila zadevnim štirim hčerinskim podjetjem Sij Acroni, Sij Metal Ravne, Sij ZIP Center in Sij Ravne Systems. FOTO: Tadej Regent

Posebej je poudaril: »V zakonu smo zato jasno napisali prepoved izplačila dobička, in sicer podjetje, ki je prejelo pomoč za 2023, letos ne sme izplačati dobička za katerokoli leto in dobička letošnjega leta ne sme izplačati kadarkoli v prihodnjih letih. Te omejitve veljajo za prejemnike pomoči, in ne za povezane družbe.« Poleg tega podjetje ne sme nakupovati lastne delnice ali lastne poslovne deleže, izplačati nagrade oziroma dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu.

Minister Han je pri tem pojasnil, da vlada v zakon ni vključila določbe o prepovedi izplačil dobička tudi za krovne ali povezane družbe predvsem, ker ni želela spraviti v neenakopraven položaj slovenskih krovnih družb v primerjavi s krovnimi družbami, ki imajo sedež v tujini. Za krovne družbe v tujini namreč določbe slovenske zakonodaje ne veljajo niti nad njimi ni možen nadzora. Enake določbe o prepovedi o izplačilih dobička so bile že v protikoronskih zakonih za pomoč gospodarstvu med pandemijo koronavirusa.

Odzval se je SIJ

»Vodstvo Skupine SIJ ocenjuje, da gre za politično motivirane objave, usmerjene predvsem v glavnega podpredsednika Skupine SIJ in predsednika Gospodarske zbornice Slovenije Tiborja Šimonko. V imenu največje gospodarske organizacije v Sloveniji kot sogovornik države zagovarja stališča celotnega gospodarstva, del katerega je tudi Skupina SIJ. Tibor Šimonka od prvega dne prevzema mesta predsednika Gospodarske zbornice Slovenije dosledno ločuje obe svoji vlogi, tudi pri podajanju stališč v javnost. Konkretno, GZS je v času energetske krize opozarjala na težave podjetij, na nekonkurenčne pogoje velikih in energetsko intenzivnih podjetij in na cene energentov, ki so v Sloveniji višje kot na konkurenčnih, predvsem tujih trgih. To so dokazljiva dejstva. Vodstvo Skupine SIJ vsebino nekaterih medijskih objav, ki navajajo neuravnotežene in neobjektivne informacije, zato razume predvsem kot opozorila predsedniku gospodarske zbornice, zato podaja naslednja dejstva za razjasnitev vseh okoliščin.

SIJ matična družba Skupine SIJ, ni bila prejemnica pomoči. Zato so delničarji skladno s predpisi, pogoji izplačila dividend in zakonom o gospodarskih družbah lahko povsem zakonito izglasovali sklep o izplačilu sicer zakonsko določene minimalne višine dividend. Pravilnost izplačila je v izjavi za N1 13. junija 2023 potrdilo tudi ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport,« so se odzvali na SIJ, kjer dodatnih komentarjev ne bodo dajali.

 

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine