Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Sončne elektrarne v resnici niso moteči dejavnik

Nadgraditi je treba nizkonapetostni del omrežja, kjer so se zahteve po informatizaciji in avtomatizaciji v pametnih omrežjih zelo povečale.
Izkazalo se je, da veliko število novih sončnih elektrarn ni glavna težava pri priključevanju na omrežje. FOTO: Črt Piksi/Delo
Izkazalo se je, da veliko število novih sončnih elektrarn ni glavna težava pri priključevanju na omrežje. FOTO: Črt Piksi/Delo
Miran Varga
11. 3. 2024 | 10:00
8:32

V nadaljevanju preberite:

Slovenski elektroenergetski sistem učinkovito, zanesljivo in varno služi uporabnikom že več kot sto let, vseeno pa se zadnja leta sooča s številnimi novimi izzivi, ki narekujejo njegovo posodobitev – predvsem v smeri pametnega omrežja.

Med izzivi izstopajo skorajda stalno naraščanje porabe, za kar sta poleg dviga industrijske dejavnosti zaslužna predvsem migracija na ogrevanje s toplotnimi črpalkami in elektrifikacija prometa, vse višje konične obremenitve ter starajoča se infrastruktura, ki nikoli ni bila načrtovana za t. i. razpršeno proizvodnjo (beri: cel kup sončnih elektrarn).

Za električno omrežje in njegove gradnike veljajo tudi določene prostorske in okoljske omejitve in z njimi povezane težave z umeščanjem v prostor, saj različnih elektrarn (npr. vetrnih in hidroelektrarn) ni možno kar poljubno umestiti v krajino.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine