Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Slovenija lani devet odstotkov pod evropskim povprečjem

Po gospodarski razvitosti, merjeni z BDP na prebivalca v standardih kupne moči, smo lani glede na povprečje EU sicer napredovali za odstotno točko.
Slovenija po kupni moči še vedno caplja za evropskim povprečjem. FOTO: Jure Eržen/Delo
Slovenija po kupni moči še vedno caplja za evropskim povprečjem. FOTO: Jure Eržen/Delo
21. 6. 2024 | 10:57
21. 6. 2024 | 11:39
2:33

BDP na prebivalca v standardih kupne moči (SKM) je bil lani v Sloveniji za devet odstotkov nižji od povprečja EU-27 (in za odstotno točko višji kot predlanskim), kažejo podatki Eurostata in državnega statističnega urada (Surs). Najvišjo vrednost tega kazalnika, ki je merilo gospodarske razvitosti držav, je med 36 evropskimi državami imel Luksemburg (za 139 odstotkov nad povprečjem EU-27), najnižjo pa Albanija ter Bosna in Hercegovina, obe sta bili 65 odstotkov pod povprečjem.

Kar zadeva potrošnjo na prebivalca v standardih kupne moči, ki bolje odraža materialno blaginjo gospodinjstev, pa je bila Slovenija lani manj uspešna, dosegla je 87 odstotkov povprečja Unije.

Razlike med Slovenijo in sosednjimi državami v cenah opazovanih skupin proizvodov in storitev so bile najizrazitejše pri gostinskih in nastanitvenih storitvah: cene teh storitev so bile v Avstriji višje 21 odstotkov, v Italiji 20 in na Hrvaškem en odstotek, medtem ko so bile na Madžarskem 20 odstotkov nižje od cen v Sloveniji. Precej so se razlikovale tudi cene v skupini prometna sredstva. V vseh sosednjih državah so bile cene višje kot v Sloveniji, najizraziteje v Avstriji in na Madžarskem, in sicer za 14 oziroma deset odstotkov, ugotavljajo na Sursu. 

Cene v skupini hrana in brezalkoholne pijače so bile v Avstriji  in Italiji v povprečju višje dva odstotka, na Hrvaškem pa en odstotek, medtem ko so bile cene na Madžarskem enake kot v Sloveniji.

Stanovanjske nepremičnine medletno šest odstotkov dražje

Surs je pri tem objavil tudi podatke o gibanju cen stanovanjskih nepremičnin. Te so bile na četrtletni ravni 1,2 odstotka dražje, na letni pa 6,3 odstotka. Število prodaj je bilo pod lanskim povprečjem. Najizraziteje so se na letni ravni podražila nova stanovanja (11,9 odstotka). Sledila so rabljena stanovanja (devet odstotkov), rabljene družinske hiše (3,5) in nove družinske hiše (0,5 odstotka).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine