Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Širitve izjem pri nedeljskem delu trgovin ne bo

Poslanci so zavrnili predloge za širitev izjem pri nedeljskem in prazničnem delu trgovin.
Trgovine v turističnih krajih ostajajo ob nedeljah zaprte. FOTO: Matej Družnik/Delo
Trgovine v turističnih krajih ostajajo ob nedeljah zaprte. FOTO: Matej Družnik/Delo
9. 9. 2021 | 15:00
9. 9. 2021 | 15:36
2:48
Dodatnih izjem za nedeljsko in praznično delo trgovin ne bo. Poslanci so namreč zavrnili tako predloge nepovezanih poslancev kot Slovenske nacionalne stranke po uvedbi dodatnih izjem.

image_alt
Decembra spet po nedeljskih nakupih?


Trgovine so ob nedeljah in praznikih razen izjem od lanske zime zaprte. Skupina štirih nepovezanih poslancev z Branislavom Rajićem na čelu je zato v parlamentarni postopek vložila novelo zakona, ki izjeme širi na prodajalne v okviru hotelov, kampov, turističnih informacijskih centrov in pokopališč. Odprte bi lahko bile tudi trgovine, ki imajo zaradi kombinacije z drugimi prostori površino večjo od 200 kvadratnih metrov.

Poleg tega bi lahko ob nedeljah in praznikih v manjših prodajalnah delali tudi družinski člani lastnikov ali zastopnikov. Poslanska skupina SNS pa je dodatno vložila amandma, ki predvideva, da bi lahko bile trgovine decembra odprte brez omejitev, torej tudi ob nedeljah in praznikih.
 

Delajo, a ne smejo prodajati


Rajić je pojasnil, da se s predlaganimi širitvami izjem za nedeljsko in praznično delo odzivajo na težave trgovskih ponudnikov, ne da bi s tem izničili zakonska določila glede prepovedi poslovanja trgovin ob nedeljah in praznikih. Ponazoril je, da trenutno v turistično-informacijskih centrih, tudi če so ti ob nedeljah odprti, obiskovalci ne morejo kupiti spominka ali knjige, prav tako morajo biti zaprte trgovine v kampih. Menil je, da se s predlaganimi spremembami ne bo izničil cilj novele zakona o zaprtju trgovin ob nedeljah.

Predlog so podprle tudi reprezentativne zbornice. Predsednica trgovinske zbornice Mariča Lah je dejala, da nedeljski prihodki predstavljajo desetino letnih prihodkov, kar pomeni 3,4 milijarde evrov. Širitev izjem podpirajo, a si želijo, da bi lahko trgovci o delovnem času odločali sami v skladu s poslovnimi načrti in panožno kolektivno pogodbo, ki že predvideva določene omejitve. Direktor turistične zbornice Fedja Pobegajlo pa je dejal, da je za turizem bistveno bolj pomembno, da so trgovine sedem dni na teden odprte v času sezone kot zunaj nje.


Rušenje sedanje ureditve


Robert Polnar (Desus) je menil, da predlagane spremembe upoštevajo formo, a iščejo trike, da bi se izognili prepovedi dela ob nedeljah in praznikih. »Ta novela je poskus rušenja obstoječe ureditve,« pa je menil Luka Mesec (Levica). Mihael Prevc (NSi) je opozoril, da je zakonodajno-pravna služba že lani opozorila, da lahko dodatne izjeme povzročijo neustavnost.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine