Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Septembra je uvoz iz Kitajske znašal kar 85 odstotkov vsega uvoza leta 2015

Številke uvoza lahko zavajajo. Ko blago enkrat vstopi v Evropsko unijo in na enotni trg, se to deklarira kot uvoz v Slovenijo, čeprav gre tudi drugam.
Lani so povečanje količine blaga, namenjenega iz Kitajske v Evropo, zaznali tudi v Luki Koper. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Lani so povečanje količine blaga, namenjenega iz Kitajske v Evropo, zaznali tudi v Luki Koper. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
26. 1. 2022 | 05:00
26. 1. 2022 | 13:37
5:39

V nadaljevanju preberite:

Leto 2021 je bilo rekordno za kitajsko-slovenske odnose, rast proizvodnje in potrošnje pa uvoz še spodbujata. Kitajska medtem dosega rekorden izvoz tudi v druge države, in čeprav nekateri gospodarstveniki in politiki opozarjajo na preveliko odvisnost Evrope od Kitajske ter pozivajo k vračanju proizvodnje na staro celino, ostaja umik iz Azije zgolj teorija. Negotovost za prihodnost prinaša sprememba slovenskih odnosov s Tajvanom.

Kolikšen je bil lani obseg uvoza iz Kitajske v Slovenijo in česa smo uvozili največ? Kako so okrevanje azijske velesile napovedovali tuji analitiki in kaj v tem letu pričakujejo slovenski ekonomisti? Lahko pričakujemo dodatno rast uvoza na evropski trg in krepitev Kitajskega izvoza?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine