Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Rusija razmišlja tudi o barterju s Kitajsko

Zahodne sankcije pomenijo, da Rusija za velik del svoje zunanje trgovine ne more uporabljati uveljavljenih poti.
Po tem, ko so se zaradi vojne v Ukrajini pretrgale številne trgovinske vezi Rusije z Zahodom, se je Rusija močno naslonila na Kitajsko.

FOTO: Tingshu Wang/Reuters
Po tem, ko so se zaradi vojne v Ukrajini pretrgale številne trgovinske vezi Rusije z Zahodom, se je Rusija močno naslonila na Kitajsko. FOTO: Tingshu Wang/Reuters
11. 8. 2024 | 20:00
7:19

V nadaljevanju preberite:

Po uvedbi zahodnih sankcij se je Rusija močno naslonila na Kitajsko, tako pri uvozu potrebne tehnologije kot pri izvozu surovin. Vendar težava pravočasnega izvajanja plačil ostaja, saj imajo upravljavci najbolj uporabljanih plačilnih sistemov (na primer sistem poravnave med bankami Swift) sedež v ZDA in (seveda) dosledno izvajajo sankcije.

Te težave so bile tudi visoko na dnevnem redu majskega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina na Kitajskem. Čeprav so se pojavile rešitve, kot je uporaba majhnih regionalnih kitajskih bank, katerih aktivnosti oblasti v ZDA težje odkrijejo, težave s plačili ostajajo. Zato ne preseneča, da si Rusija in Kitajska aktivno prizadevata za vzpostavitev shem za blagovno menjavo (barter).

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine