Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Pred prevzemom v Tabu padajo rekordi

Tab Mežica: Lani prodali 4,2 milijona startnih in 1,4 milijona industrijskih baterij – Kmalu pod okrilje južnoafriške družbe Metair?   
V Črni na Koroškem Tab izdeluje startne baterije. Foto Blaž Samec
V Črni na Koroškem Tab izdeluje startne baterije. Foto Blaž Samec
17. 8. 2018 | 11:15
17. 8. 2018 | 11:54
4:03
Mežica – V tovarni akumulatorskih baterij Tab v Mežici, ki je ta čas zaradi potencialnega prevzema južnoafriške družbe Metair pod skrbnim pregledom revizijske hiše PWC, so lani dosegli rekorde pri vseh finančnih kazalnikih, trend uspešnega poslovanja pa nadaljujejo tudi letos.

Skupina Tab je skupaj s hčerinskimi podjetji doma in v tujini lani ustvarila 29,6 milijona evrov dobička, leto prej pa 26,4 milijona evrov. Prodajna realizacija se je z 286 milijonov evrov v letu 2016 dvignila na 326 milijonov v preteklem letu, je povedal direktor Taba Bogomir Auprih. Družba je prodala 4,2 milijona startnih baterij in 1,4 milijona industrijskih. Letošnji začetek sicer ni bil tako dober. »A kmalu pride naš največji komercialist, zima. Pričakujemo, da bomo letošnje poslovno leto končali še bolje kot lansko, če ne bo kakšnih globalnih pretresov,« napoveduje Auprih.

Njihov najpomembnejši trg za prodajo startnih baterij so Francija, Velika Britanija, Italija, Španija in Rusija. Pri prodaji industrijskih baterij pa sta glavna trga Nemčija in Italija. Zahodnoevropski trg, ki ga obvladujejo, je bil poleg njihove poslovne uspešnosti glavni razlog, da so na mizo dobili neobvezujočo prevzemno ponudbo južnoafriškega proizvajalca baterij Metair s sedežem v Johannesburgu, vredno okoli 300 milijonov evrov. V Tabu, kjer ne skrivajo, da so zadnja leta prevzemne ponudbe zavračali, pravijo, da gre za skupino, pod okriljem katere bi se zaradi razvoja novih tehnologij počutili varneje.
 

Premajhni za razvoj litij-ionskih baterij


»Tehnologije litij-ionskih baterij, ki so na pohodu, ne obvladamo. Omejeni smo tudi z investicijskim denarjem. Naše naložbe so vredne deset do dvajset milijonov evrov na leto in se ne morejo primerjati z naložbami denimo Samsunga, ki na Madžarskem gradi tovarno, vredno 500 milijonov evrov. Zato iščemo partnerja. Ali je to prava pot, ne ve nihče. Zavedamo pa se, da sami nimamo ne kapitalskih niti človeških kapacitet, da bi razvijali litij-ionske baterije,« je pojasnil Auprih.
O podrobnostih morebitnega prevzema Auprih še ni mogel govoriti. Dejal je le, da imajo pisno in ustno zavezo Metaira o ohranitvi proizvodnje, blagovne znamke in delovnih mest na vseh Tabovih lokacijah. »Ne slepimo pa se, da morda to kasneje ne bo čisto tako,« opozarja Auprih, ki bo z ekipo sodelavcev ostal na čelu podjetja, saj je to eden izmed prevzemnih pogojev.
 

Delničarji tokrat brez dobička


Zaradi morebitne prodaje družbe si delničarji tokrat niso razdelili dobička, temveč so ga namenili za rezerve. Umaknili so tudi 9292 lastnih delnic in imenovali nov nadzorni svet, v katerem bodo sedeli Sašo Pačnik, Vladimir A. Lukanc, Klavdija Kajzer in še dva predstavnika zaposlenih, a jih svet delavcev v prvem poskusu še ni izvolil.

Bogomir Auprih bo na čelu podjetja ostal tudi po prevzemu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Bogomir Auprih bo na čelu podjetja ostal tudi po prevzemu. FOTO: Blaž Samec/Delo


Skupina zaposluje v Sloveniji 900 delavcev, v Makedoniji pa 350. Ker jim doma primanjkuje delovne sile, pozivajo državo, naj spremeni zakonodajo in sprosti zaposlovanje tujcev ter spremeni šolski sistem, saj izobražuje kader, ki ga gospodarstvo ne potrebuje. V Tabovi proizvodnji v Sloveniji imajo trenutno zaposlenih okoli 200 tujcev, večinoma iz Bosne in Hercegovine. Zaposleni v Tabu za delo v treh izmenah povprečno zaslužijo 1900 evrov bruto.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine