Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Pravičen in dobičkonosen pametni telefon

Četrta različica je iz recikliranih materialov. Leta 2020 so prvič zabeležili dobiček.
Prednost fairphona je tudi v tem, da uporabnik lahko enostavno zamenja pokvarjene dele sam. FOTO: Fairphone
Prednost fairphona je tudi v tem, da uporabnik lahko enostavno zamenja pokvarjene dele sam. FOTO: Fairphone
27. 2. 2022 | 12:00
4:16

V nadaljevanju preberite:

Po podatkih Združenih narodov je bilo leta 2019 po vsem svetu ustvarjenih rekordnih 53,6 milijona ton elektronskih odpadkov, kar je 21 odstotkov več kot pred petimi leti. Pri tem so mobilni telefoni predstavljali pomemben delež, obenem pa proizvodnja komunikacijskih naprav prispeva kar 14 odstotkov vseh izpustov toplogrednih plinov.

Morda manj znano je, da večji del materialov, ki so nepogrešljivi sestavni deli elektronike, prihaja iz konfliktnih območij, kjer vojaške hunte s prisilnim delom rudarijo zemeljske minerale, s čimer financirajo nakupe orožja. Evropska unija je za to že leta 2017 ustvarila seznam tako imenovanih konfliktnih mineralov in nanj uvrstila kositer, tantal, volfram in zlato.

Nizozemski proizvajalec pametnega telefona Fairphone, ki ga je leta 2013 ustanovila skupina treh političnih aktivistov, dokazuje, da je telefon lahko proizveden tudi etično in z minimalnim ali ničnim vplivom na okolje. Ustanovili so Fair Cobalt Alliance, ki tudi drugim kupcem surovin omogoča nakup virov iz pravičnih dobavnih verig, ki varujejo okolje in zagotavljajo pošteno plačilo vsem deležnikom.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine