Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

»Porabskim Slovencem je treba zagotoviti ekonomske temelje«

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek na obisku pri madžarskem kolegu Lászlu Palkovicsu.
Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic/Delo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Leon Vidic/Delo
N. G.
31. 5. 2019 | 14:24
31. 5. 2019 | 14:44
3:12
Madžarska pripravlja nov zakon za spodbude malim in srednje velikim podjetjem. Naša naloga pa je, da najdemo uspešna slovenska podjetja, ki se želijo razvijati, da se odločijo tudi za investicijo v Porabju, je po pogovoru z madžarskim kolegom dejal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. »Brez ekonomskega temelja bodo Porabski Slovenci doživeli usodo, da jih bo čedalje manj govorilo slovensko,« je za Delo dejal minister in priznal, da so Madžari pri tem – investiranju v Prekmurje – bistveno bolj uspešni.

Počivalšek je v Budimpešti z madžarskim ministrom za inovacije in tehnologijo Lászlóm Palkovicsem govoril tudi o možnostih za sodelovanje slovenskih podjetij pri izgradnji testne steze za avtonomna in električna vozila v Zalaegerszegu. Vrata so odprta za sodelovanje slovenskih podjetij, je dejal Počivalšek, in sicer pri realizaciji projekta ter pri testiranju tehnoloških rešitev, ko bo testna steza v uporabi.

Testno območje bo v velikosti štirih kvadratnih kilometrov in bo med drugim vključevalo zaviralno površino, upravljalno stezo, povezano cestno omrežje ter tako imenovani »smart city«.

Na naše vprašanje, ali se je z madžarskim ministrom, pristojnim za velike investicije, pogovarjal tudi o drugem tiru, je odgovoril, da »ne toliko, ker je to proces, ki ga vodi ministrstvo za infrastrukturo. Kot vem, vrata niso nobeni od zalednih držav dokončno zaprta.«

Sogovornika sta se pogovarjala o možnosti sodelovanja na afriških trgih, kjer je Slovenija lani naredila 575 milijonov evrov blagovne menjave oziroma odstotek vse. Razvojni banki iz obeh držav bosta v izmenjavi mnenj poiskali možnosti sodelovanja.
 

Gospodarsko sodelovanje se povečuje


Trgovinska menjava z Madžarsko je lani dosegla 2,4 milijarde evrov oziroma 8,5 odstotka več glede na leto 2017. Slovenija je izvozila za 1,1 milijarde evrov (rast za 12,8 odstotka) blaga in storitev ter uvozila za 1,2 milijarde evrov (rast za 5,4 odstotka). Leta 2017 je bilo na Madžarskem 22,1 milijona evrov slovenskih naložb ter 30,9 milijona evrov naložb madžarskih podjetij v Sloveniji. Zadnje se krepijo; OTP banka je kupila SKB banko ter se zanima za Abanko in projekt Emonika, Madžari vlagajo v turizem v Prekmurju.

Madžarska je šesti najpomembnejši turistični trg za Slovenijo. Lani je Slovenijo obiskalo skoraj 181.000 (24,1-odstotna rast) madžarskih gostov, ki so ustvarili 485.000 prenočitev oziroma za 30 odstotkov več kot v letu 2017.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine