Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Pobudi za okrepitev vloge obdavčitve pri doseganju okoljskih ciljev

Evropska komisija je začela posvetovanji o spremembi direktive o obdavčitvi energije in vzpostavitvi mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah.
V EU naj bi preoblikovali obdavčitev energije tako, da bi potrošnike in podjetja spodbudili k bolj okolju prijaznemu ravnanju. FOTO: Francois Walschaerts/Pool Reuters
V EU naj bi preoblikovali obdavčitev energije tako, da bi potrošnike in podjetja spodbudili k bolj okolju prijaznemu ravnanju. FOTO: Francois Walschaerts/Pool Reuters
23. 7. 2020 | 17:43
1:54
Ljubljana - Evropska komisija je danes začela javni posvetovanji o dveh pobudah, ki naj bi okrepili vlogo obdavčitve pri doseganju okoljskih ciljev EU. Gre za spremembo direktive o obdavčitvi energije in o vzpostavitvi mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah (CBAM).

Posvetovanji bosta potekali do 14. oziroma 28. oktobra, v njih pa lahko sodelujejo vsi državljani in zainteresirane strani.
 
Evropski zeleni dogovor omenjeni pobudi vidi kot sredstvo za prehod k bolj zelenemu in trajnostnemu gospodarstvu Evrope. Poleg tega pa komisijin načrt okrevanja za Evropo predlaga nove pristope (kot je na primer CBAM), ki bi okrepili prispevke v evropski proračun in razbremenili države članice, oslabljene zaradi krize koronavirusa.


 

Novi temelji obdavčitve energentov


Sprememba direktive o obdavčitvi energije naj bi postavila nove temelje obdavčitve energentov - elektrike, naravnega plina in premoga - v Evropski uniji, ki bi bolje odražali evropske okoljske cilje. Cilj tega je preoblikovanje obdavčitve energije tako, da bi potrošnike in podjetja spodbudili k bolj okolju prijaznemu ravnanju.
 
Mehanizem za ogljično prilagoditev na mejah (CBAM) pa bi pomagal zmanjšati tveganja selitve virov CO2 in preusmeritve proizvodnje v države z manj strogimi zelenimi predpisi, so sporočili iz Evropske komisije.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine