Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Po krajši umiritvi na začetku leta zdaj gospodarstvo spet z višjimi obrati

V drugem četrtletju spet ugodnejša gospodarska gibanja, predvsem v proizvodnji, gradbeništvu, trgovini, storitvah, ugotavlja Umar.
Proizvodnja in gradbeništvo se zadnje mesece spet krepita: na sliki gradbišče tovarne Yaskawe v Kočevju. FOTO: Jure Eržen
Proizvodnja in gradbeništvo se zadnje mesece spet krepita: na sliki gradbišče tovarne Yaskawe v Kočevju. FOTO: Jure Eržen
Miha Jenko
19. 7. 2018 | 11:45
19. 7. 2018 | 12:58
1:44
Ljubljana - Po prekinitvi na začetku leta se v zadnjih mesecih v Sloveniji, podobno kot v evrskem območju, nadaljujejo nekoliko  ugodnejša gospodarska gibanja, povečuje se aktivnost v večini gospodarstva. Še naprej se izboljšujejo tudi razmere na trgu dela, ob sicer zmernejši rasti delovno aktivnih. Razmere na finančnih trgih pa ostajajo umirjene, ugotavljajo v Umarju  v zadnjem Ekonomskem ogledalu.

Na začetku drugega četrtletja sta se realni izvoz in obseg proizvodnje v predelovalnih dejavnostih ponovno povečala. Bolj ugodna gibanja kot v preteklih mesecih so bila tudi v gradbeništvu, trgovini in tržnih storitvah. Posledično je bilo konec maja   v Sloveniji za 11,6 odstotka manj brezposelnih kot pred letom. Medletna rast plač je letos višja kot lani, tako v zasebnem kot javnem sektorju. Pod vplivom ugodnih razmer na trgu dela in visokega zaupanja potrošnikov se tako še naprej povečuje zasebna potrošnja.

Poslabševanje razpoloženja v gospodarstvu, do katerega je prišlo v prvih mesecih leta, se je tako na začetku drugega četrtletja ustavilo, izpostavlja Umar, ki za Slovenijo za letos ohranja visoko, 5,1-odstotno napoved gospodarske rasti, za prihodnje leto pa napoveduje nekoliko bolj umirjeno 3,9-odstotno rast. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine