Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Pivovarski šefi se selijo v državne družbe

Po Dušanu Zorku in Marjeti Zevnik je državno službo dobil še Matej Oset.
Dušan Zorko gradi drugi tir. Foto Jure Eržen
Dušan Zorko gradi drugi tir. Foto Jure Eržen
2. 8. 2019 | 06:00
3:23
Ljubljana – Medtem ko padli pivovarski tajkun Boško Šrot na Dobu prestaja zaporno kazen, se drugim aktulanim in nekdanjim pivovarskim šefom, kot kaže, odpirajo vrata v državnih podjetjih. Po Dušanu Zorku in Marjeti Zevnik se tja seli še Matej Oset.

Nekdanji Šrotovi sodelavci en za drugim odhajajo v državne službe. Prva je je tam zatočišče našla Marjeta Zevnik, ki je bila med letoma 2004 in 2011 nadzornica Pivovarne Union, po Šrotovem odhodu 2009 pa je bila med letoma 2011 in 2017 članica uprav pivovarn Laško in nato še Union, zdaj Pivovarne Laško Union. Pristojna je bila za pravno, kadrovsko in splošno področje.

Marjeta Zevnik Foto Matej Družnik
Marjeta Zevnik Foto Matej Družnik


Službo je Zevnikova lansko pomlad dobila v Slovenskem državnem holdingu (SDH), sprva kot pomočnica uprave, nato je bila do julija letos direktorica pravnega oddelka, a ji je ta funkcija zaradi zamenjave uprave potekla, tako da zdaj menda ni več na vodilnem položaju. Na SDH namreč ne razkrivajo, kaj trenutno počne.
 

Zorko v 2TDK, Oset v kobilarno


Tudi Dušan Zorko, ki je vse od leta 2004 vodil Union, po Šrotovem padcu, pa stopil še na čelo Laškega, je pivovarsko družbo po Heinekenovem prevzemu zapustil v začetku lanskega leta. Kot šef Uniona je med drugim denar posojal Šrotovim satelitom in podpisoval sporne pogodbe za financiranje prevzema pivovarne. Tudi Zorko je sprva ciljal na SDH, kjer se je ob podpori poslanca SD Matjaža Hana neuspešno potegoval za člana uprave holdinga, decembra lani pa vendarle našel zatočišče v državni družbi 2TDK, projektnega podjetja za gradnjo milijardnega projekta drugega tira Divača-Koper.

Matej Oset Foto Brane Piano
Matej Oset Foto Brane Piano

Ministrstvo za gospodarstvo pa je ta teden sporočilo, da bo vodenje Kobilarne Lipica 3. septembra prevzel Matej Oset, ki od leta 2012 sedi v vodstvu Laškega, kjer je trenutno direktor oskrbovalne verige, pred tem pa je bil zadolžen za proizvodno-tehnične verige. V Pivovarni Laško Union sicer dela že 20 let.


Po svetovanju svetovanje


A vsi pivovarski šefi le niso končali v državnih službah. V upravi Laškega, kjer je bil odgovoren za finance, je krajši čas ­- med septembrom 2010 in marcem 2011 - sedel tudi Robet Šega, ki je Šrotu kot finančni svetovalec pomagal pri tajkunskem prevzemu, a se je nato z njim razšel leta 2009. Danes je Šega prokurist v družinskem podjetju Epakta in se ukvarja s poslovnim svetovanjem, bil pa je tudi ena od prič v postopku zaradi spornega trgovanja z delnicami Istrabenza.

Sočasno s Šego je v upravo Laškega prišel Gorazd Lukman, ki je na tem položaju vztrajal do sredine leta 2015. Kaj počne trenutno, ni znano, se je pa znašel v sodnem procesu med obsojenimi zaradi sporne dodelitve frekvenc Tušmobilu, ki ga je nato prevzel Telemach. Lukman je bil namreč v preteklosti komercialni direktor v Tušu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine