Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Oktobra na letni ravni 1,4-odstotna inflacija

Storitve so se v zadnjem letu povprečno podražile za 3,2, blago pa za 0,6 odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu.
V zadnjem letu dni so se drobnoprodajne cene hrane in brezalkoholnih pijač zvišale za poldrugi odstotek. Foto Igor Zaplatil
V zadnjem letu dni so se drobnoprodajne cene hrane in brezalkoholnih pijač zvišale za poldrugi odstotek. Foto Igor Zaplatil
M. J.
30. 10. 2019 | 10:49
30. 10. 2019 | 11:14
1:32
Ljubljana - Drobnoprodajne cene so se v oktobru 2019 zvišale: na letni ravni za 1,4 odstotka, na mesečni pa za 0,1 odstotka. Dražje storitve so k letni inflaciji prispevale 1,0 odstotne točke, dražje blago pa 0,4 odstotne točke, so izračunali na državnem statističnem uradu (Surs).

V letu dni so se sicer storitve v povprečju podražile za 3,2 odstotka, blago pa za 0,6 odstotka. K letni inflaciji so največ, 0,4 odstotne točke, prispevale višje cene iz skupine stanovanje, voda, električna energija, plin in drugo gorivo. V tej skupini se je najbolj podražilo zbiranje odpadkov (za 18,2 odstotka). Po 0,3 odstotne točke sta k inflaciji prispevali 1,5-odstotna podražitev hrane in brezalkoholnih pijač ter 3,4-odstotna podražitev raznovrstnega blaga in storitev.

Na drugi strani je letno inflacijo najbolj, za 0,2 odstotne točke, znižala pocenitev pogonskih goriv, so še izračunali na Sursu.
 
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine