Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Vrhnovno sodišče odvzete delnice Mercatorja vrnilo Agrokorju

Vrhovna sodna inštanca je razveljavila sklep Agencije za varstvo konkurence.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
29. 7. 2020 | 16:25
29. 7. 2020 | 16:37
3:34
Vrhovno sodišče Republike Slovenije je razsodilo, da je treba Mercatorjeve delnice, ki so bile s sklepom Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurenco (AVK) konec lanskega leta začasno odvzete, Agrokorju vrniti, so sporočili iz Fortenove.

Vrhovno državno tožilstvo Republike Slovenije je na Vrhovno sodišče Republike Slovenije vložilo zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri je Vrhovno državno tožilstvo trdilo, da je slovenska AVK Mercatorjeve delnice Agrokorju odvzela nezakonito. Vrhovno sodišče je tej zahtevi ugodilo s pravnomočno sodbo, zoper katero ni možnosti pritožbe, in sklep AVK spremenilo in ustavilo postopek zavarovanja, ki ga je AVK vodila proti Agrokorju in v katerem so bile Mercatorjeve delnice začasno odvzete. S tem je Agrokorju omogočilo nemoteno razpolaganje z delnicami.

Preberite tudi: Prenos Mercatorja na Fortenovo je v interesu poslovnega okolja v Sloveniji
 

AVK napačno uporabil zakon o prekrških


Vrhovno sodišče je odvzem delnic razglasilo za nezakonit in trdilo, da AVK nima pravne podlage za izdajo odločbe o odvzemu delnic. Peti odstavek 201. člena slovenskega Zakona o prekrških določa, da se lahko odloči o zaplembi premoženja, če "se je bati, da se bo storilec med postopkom o prekršku ali do izvršitve odločbe skril ali odšel neznano kam ali v tujino". Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je za pravno osebo konceptualno nemogoče da "se skrije, odide neznano kam ali v tujino" in da ni bilo materialno-pravne podlage za odvzem delnic Agrokorju. Iz razsodbe tudi izhaja, da je AVK z nezakonito odločbo o odvzemu, popolnoma napačno uporabil 201. člen slovenskega Zakona o prekrških, katerega cilj in namen se nanaša izključno na fizične osebe, za katere obstaja možnost, da se "skrijejo ali odidejo neznano kam". Zaradi tega je treba po mnenju Vrhovnega sodišča delnice Mercatorja nemudoma vrniti Agrokorju.

Ta razsodba Vrhovnega sodišča omogoča vrnitev premoženja Agrokorju nekaj več kot mesec dni po tem, ko je Okrajno sodišče v Ljubljani razveljavilo odločbo AVK o znesku sankcije in znižalo znesek z 53,9 milijona evrov na en milijon evrov, s pojasnilom, da nepriglasitev koncentracije ni bila posledica »namere zaobiti priglasitev koncentracije zaradi možnih škodljivih učinkov na konkurenco« ampak "posledica nezavedne malomarnosti odgovorne osebe Ivice Todorića". Zaradi tega, ker sodišče ni sprejelo vseh argumentov, se je Agrokor na to odločitev pritožil na Višje sodišče v Ljubljani in še naprej pravno zavrača argumente, ki jih AVK uporablja za ugotovitev domnevne kršitve predpisov.
 

Prenos Mercatorja do konca leta?


Fabris Peruško, glavni izvršni direktor skupine Fortenova, na katero naj bi se prenesle delnice Mercatorja, je dejal: »Pozdravljamo odločitev Vrhovnega sodišča, ki kaže, kako ključne institucije varujejo zakonitost, hkrati pa tudi izboljšujejo naložbeno ozračje v Sloveniji. Pričakujemo, da nam bo razpolaganje z delnicami omogočeno v najkrajšem možnem času in še vedno načrtujemo, da bomo prenos Mercatorja v skupino Fortenova izpeljali do konca tega leta.«




 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine