Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Nova priložnost za Etol

Ameriški IFF bo z izraelskim Frutaromom dobil tudi Etol, direktor Zanoški o možnostih nove rasti
FOTO: Gregor Katič / Brane Piano
FOTO: Gregor Katič / Brane Piano
Brane Piano
21. 5. 2018 | 19:35
21. 5. 2018 | 19:42
3:20
Celje – Zdenko Zanoški, direktor celjskega Frutaroma Etola, je optimističen: »Ne bojimo se, da bi zaradi prevzema našega lastnika v Etolu morali odpuščati ali zmanjševati proizvodnjo.« Tako komentira dejstvo, da ameriška svetovna korporacija International Flavors & Fragrances (IFF) od lastnikov za 7,1 milijarde ameriških dolarjev kupuje izraelsko skupino Frutarom in prevzema njegove neto dolgove, ki so posledica Frutaromovih 39 prevzemov podjetij iz branže v petih letih.
 
Tako komentira dejstvo, da ameriška svetovna korporacija International Flavors & Fragrances (IFF) od lastnikov za 7,1 milijarde ameriških dolarjev kupuje izraelsko skupino Frutarom in prevzema njegove neto dolgove, ki so posledica Frutaromovih 39 prevzemov podjetij iz panoge v petih letih.
 
Frutarom, ki izdeluje arome in dišave za prehrano, pijače in farmacijo, je celjsko podjetje kupil leta 2012. Zdaj z nakupom in združitvijo obeh izdelovalcev arom in esenc Etol postaja del največje panožne skupine podjetij v svetu. Za izraelske medije je generalni direktor in predsednik Frutaroma Ori Yehudai ob objavi prevzema dejal, da je potencial rasti združenih skupin velik in da bo IFF do leta 2020 prevzel vodilno vlogo v svetu na področju naravnih okusov, dišav in prehranskih dodatkov. Predsednik in glavni direktor IFF Andreas Fibig pa je prevzem pospremil z besedami, da ima Frutarom zanimiv nabor izdelkov in dostop do manjših kupcev.
 
Mednje spada tudi celjski Frutarom Etol, saj Zanoški razlaga: »V srednji Evropi so naši tržni deleži tako dobri, da prevzem lastnika ne bo imel negativnega vpliva na poslovanje, nasprotno, obetamo pa si pridobitev dodatnih izkušenj v razvoju in naboru izdelkov.«
 
Dobre izkušnje
 
Nekdanji Etol je z IFF že mnogo pred izraelskim prevzemom sodeloval okoli 20 let in izkušnje so bile dobre. Zanoški ne želi podrobneje napovedovati prihodnosti, a poudarja, da so njihove zmogljivosti že zdaj povsem izkoriščene. Obseg poslovanja so pred šestimi leti, ko jih je prevzel Frutarom, začeli močno povečevati in imajo še boljše rezultate. Podobno se bo verjetno dogajalo potem, ko bo končan prevzem oziroma združitev IFF in Frutaroma, kar bo trajalo vsaj še pol leta. Znotraj panoge IFF ni konkurent Etolu, oni so namreč najmočnejši v parfumeriji, s Celjani bo IFF dobil velik del trga, Etol pa bo prek IFF dobil dostop na njihove trge.«
 
Etol Frutarom je predlani imel ob 72 milijonih evrov prihodkih od prodaje kar 11 milijonov evrov čistega dobička, poravnane ima vse finančne obveznosti, to pa je tudi posledica dejstva, da je novi lastnik v Slovenijo prenašal proizvodnjo z drugih lokacij. Podobnega, če ne večjega zagona si v Celju obetajo tudi s prihodom IFF.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine