Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Naložbe v Aziji so (še) varne pred težavami

Trgi v razvoju: skladi, ki so izpostavljeni do tehnoloških panog, imajo letos priliv
ETF IEMG
ETF IEMG
Lojze Kozole, Ilirika BPH
9. 9. 2018 | 15:00
2:16
Trgi v razvoju so v letošnjem letu v spustu, saj so letos izgubili že več kot 12 odstotkov, na podlagi strmega padca trga delnic in valutnih padcev v Turčiji in Argentini. Ob težavah v Turčiji in Argentini je v letošnjem prvem polletju Južna Afrika zapadla v recesijo, potem ko se je njeno gospodarstvo v drugem četrtletju zmanjšalo za 0,8 odstotka. Glavni razlogi za krčenje gospodarstva v Južni Afriki v drugem četrtletju so upočasnitev kmetijstva, prometa in trgovine. Zmanjšal se je zlasti kmetijski trg, in sicer za 29,2 odstotka, kar je vzelo 0,8 odstotka BDP.
Kar se tiče trgov v razvoju na splošno, pa naraščajoče strahove dodatno spodbuja to, da se leta poceni dolarskega dolga po finančni krizi počasi končujejo in se marsikje lahko ustvari nevzdržen ciklus odplačevanja dolga.

Lahko bi torej pričakovali beg denarja iz delniških skladov, ki vsebujejo samo podjetja s trgov v razvoju. To sicer drži za sklad trgov v razvoju pod kratico EEF ETF, ki je v letošnjem letu imel pet milijard dolarjev odlivov. Obratno pa velja za sklad, ki ga bremenijo cenejši stroki upravljanja in ki trguje pod kratico IEMG ETF, po sestavi je pa zelo podoben prejšnjemu. Sklad IEMG ETF je v letošnjem letu dosegel več kot deset milijard prilivov.
Razlog za petmilijardni neto priliv omenjenih skladov leži v geografski in sektorski kompoziciji delnic. Geografsko 30 odstotkov sestave skladov pade na Kitajsko, 15 odstotkov na podjetja iz Južne Koreje in 13,4 odstotka na delnice s Tajvana. Sektorsko pa slabo polovico tvorijo podjetja iz informacijske tehnologije in financ. Omenjena sklada držav v razvoju torej nimata zelo veliko skupnega s Turčijo, Argentino ali Južno Afriko, zato sta lahko del uravnoteženega investicijskega portfelja, meni marsikateri analitik.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine