Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Mercator prihodke povečal za odstotek

Največja lastnica trgovca Fortenova bo male delničarje poskušala iztisniti konec decembra.
FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
25. 11. 2021 | 10:30
25. 11. 2021 | 10:42
2:09

Mercator je v prvih devetih mesecih letos ustvaril 12,6 milijona evrov čistega dobička. Zgolj v tretjem četrtletju pa je dobiček trgovca znašal dva milijona evrov.

Prihodki od prodaje po devetih mesecih znašajo 1,632 milijarde evrov, kar je odstotek več kot v istem obdobju lani. Skupina je sicer zaradi določenih sprememb po prenosu večinskega deleža na Fortenovo nekoliko prilagodila poslovne izkaze, kar pa nima opaznega učinka na primerjavo z lanskim letom.

Dobiček iz poslovanja po devetih mesecih znaša 57,6 milijona evrov, kar je petino več kot v istem obdobju pred epidemijo, leta 2019. Čisti dobiček je dvakrat višji kot v prvih devetih mesecih leta 2019.

Lani je Mercator v prvih devetih mesecih ustvaril 27,6 milijona evrov izgube iz poslovanja in 69 milijonov evrov čiste izgube, ki pa je bila posledica slabitev premoženja. V zadnjih treh mesecih lanskega leta je nato opravil še dodatne slabitve, tako da je lansko leto zaključil s 157 milijoni evrov čiste izgube.

Decembra o iztisu delničarjev

Mercator se sicer poslavlja z Ljubljanske borze. Konec decembra bo na zahtevo Fortenove skupščina delničarjev, ki bo glasovala o iztisu preostalih delničarjev. Skupščina je bila sklicana že za začetek decembra, a je glavni delničar zahteval preložitev, ker mu ni uspelo pravočasno pridobiti ustreznih strokovnih mnenj za določitev primerne odškodnine.

Fortenova je prišla do več kot 90-odstotnega deleža z manjšo dokapitalizacijo v začetku septembra. Sklep skupščine, ki je potrdil dokapitalizacijo, manjši delničarji izpodbijajo na sodišču.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine