Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

London novoletno zabavo »časti« s taksijem

Padec vrednosti funta: vse bližje pariteta z evrom
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
11. 12. 2018 | 14:50
11. 12. 2018 | 15:34
2:20
Ljubljana - Negotova usoda odhoda Velike Britanije iz EU je znova načela tudi vrednost funta, ki se približuje pariteti z evrom. Padec vrednosti v zadnjem mesecu sicer ni tolikšen, da bi prebivalec kontinentalne Evrope ali Irske opazil v svoji denarnici ob običajnem obisku britanskega puba.

Tudi na odločitev, kje bo potekala novoletna zabava, bo zaradi padca vrednosti funta ostala nespremenjena. Britanci bodo tako še zadnjič v EU brez pretiranega preštevanja zapravljenega denarja lahko silvestrovali v evropskih prestolnicah. Kdor pa bo izkoristil še zadnji novoletni obisk evropskega Londona, bo za vsakih zapravljenih sto funtov porabil dobre štiri evre manj, kot je računal še pred mesecem. Skratka, London novoletno zabavo »časti« z zastonj taksijem do ne preveč oddaljenega hotela.
 

Deset centov manj za osvežitev


Vrednost funta se je v zadnjem mesecu znižala za okoli štiri odstotke. Vrček piva, ki sicer stane okoli štiri funte, se je po preračunu v evre pocenil za 14 centov. Torej pocenitev v evrih ne zadošča niti za povprečno napitnino. Seveda velja opozoriti, da so v prazničnem mesecu marsikje praznično navite tudi cene. Toda tudi primerjava z istim obdobjem lani kaže, da je vrč grenke pijače v evrski protivrednosti okoli deset centov cenejši.
 

Največ odnesel referendum


Pri tem je nekoliko zanimivo, da celotne proces izstopa ni bistveno vplival na vrednost funta. Vsi zapleti v pogajanjih po izglasovanem referendumu so sicer občasno zanihali vrednost, bodisi v eno ali pa v drugo smer. Največji padec je funt doživel v času pred referendumom in takoj po njem. Spomnimo, referendum o odhodu Velike Britanije iz EU se je zgodil 20. junija 2016. Obdobje vroče krvi predreferendumskega dogajanja je vrednost funta znižala za okoli desetino, šestdesetino je funt zdrsnil tudi po presenetljivi odločitvi. To pa je bila sprememba, ki jo posameznik opazil tudi ob nakupu osvežilne pijače.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine